4 manieren waarop kantoormeubilair de sfeer op kantoor kan verbeteren

Wist u dat de sfeer op een kantoor heel belangrijk is voor de productiviteit van uw medewerkers? En wist u dat kantoormeubilair weer een grote invloed heeft op de sfeer tussen uw medewerkers onderling? Als u bezig bent met manieren om de productiviteit en sfeer te verhogen binnen uw team, kan het juiste meubilair uitkiezen dus wel eens een goede eerste stap zijn.

Natuurlijk, medewerkers hebben een goede stoel en een comfortabel bureau nodig, maar naast de ‘echte’ werkplek, zijn er ook andere plekken in een kantoor die veel invloed hebben op de sfeer tussen medewerkers onderling. Een plek om te relaxen of een alternatieve werkplek zijn voorbeelden van zo’n plek. In veel moderne kantoren vinden we bijvoorbeeld de zogenaamde ‘breakout rooms’. Ruimtes die erop gericht zijn om juist uit de dagelijkse sleur van werken op dezelfde plek te komen en medewerkers te stimuleren om creatieve en inspirerende oplossingen voor hun problemen te bedenken. Juist op dit soort plekken, weg van de werkplek, ontmoeten en inspireren medewerkers elkaar. Deze ontmoetingen faciliteren door bepaalde ruimtes in te richten, kan heel stimulerend werken voor de productiviteit én de sfeer tussen medewerkers.

Aandacht voor de receptie
Als u regelmatig klanten of zakenrelaties over de vloer heeft, kan een geslaagde kantoorinrichting ook helpen met de indruk die zij hebben als ze bij u binnenstappen. Besteed daarom aandacht aan de inrichting van de receptie. Zorg voor comfortabele banken of stoelen waar uw relaties comfortabel kunnen wachten.

Een plek om samen te eten
De uitgelezen kans voor uw medewerkers om een goede werkrelatie op te bouwen en de communicatie te stimuleren, is tijdens de lunch. Zorg dus voor comfortabele plekken waar uw medewerkers samen van hun lunch kunnen genieten. Ronde tafels stimuleren een gesprek waarin alle deelnemers even belangrijk en gewaardeerd zijn. Een fijne plek om te lunchen wordt door medewerkers enorm gewaardeerd. Na een prettige pauze vol goede gesprekken zijn veel mensen klaar om weer met nieuwe energie aan de slag te gaan.

Breakout rooms voor de nodige ontspanning
Niet voor niets zien we in de kantoren van grote, Amerikaanse bedrijven dat er naast werkplekken ook meer dan genoeg ruimte is voor ontspanning. Mensen kunnen niet constant op scherp staan en optimaal presteren. Door uw medewerkers de mogelijkheid te geven om af en toe even stoom af te blazen of met een collega een potje te biljarten of tafeltennissen, stimuleert u niet alleen de creativiteit maar ook de saamhorigheid binnen uw bedrijf.

Alternatieve werkplekken voor alleen of samen werken
De hele dag in dezelfde omgeving werken, is voor veel mensen demotiverend. Niet zo gek dat medewerkers chagrijnig worden en dat vervolgens (vaak onbewust) afreageren op een collega. Met alle gevolgen van dien… Om dit te voorkomen, kunt u alternatieve werkplekken voor uw medewerkers inrichten. Dit kunnen bijvoorbeeld werkplekken zijn waar mensen in stilte kunnen werken, of juist ruimtes waar gediscussieerd en gebrainstormd mag worden. En misschien zijn er bij u op kantoor wel mensen die regelmatig op een tablet werken en die helemaal niet altijd een bureau nodig hebben. Door verschillende werkplekken in te richten, geeft u aan dat u de wensen en benodigdheden van uw medewerkers accepteert.

Niet elke medewerker vindt het prettig om uren achter elkaar aan een bureau te zitten, net zoals niet iedereen het fijn vindt om op een zitzak te werken. Maar door beide opties aan te bieden, geeft u een signaal af aan uw medewerkers. Een signaal dat zegt dat u uw medewerkers belangrijk vindt en graag wil dat zij zo optimaal mogelijk hun werk kunnen doen. U zult zien dat als u rekening houdt met de wensen van uw medewerkers, dit onmiddellijk effect heeft op de sfeer binnen het bedrijf!