4 tips voor het ideale thuiskantoor

Nu meer en meer mensen regelmatig fulltime of parttime thuis werken, krijgt het kantoor aan huis een belangrijkere rol. Een gezonde werkplek speelt immers een grote rol in hoe productief en gezond iemand is. Met deze tips zorgt u ervoor dat ook uw thuiskantoor optimaal én ergonomisch verantwoord is ingericht.

De inrichting van het thuiskantoor laat soms behoorlijk wat te wensen over. Niet zo gek, want in het tijdperk van de laptop kan iedereen zo’n beetje overal werken. Op de bank, aan de keukentafel of in de tuin. En sommige mensen hebben misschien wél een aparte ruimte om hun werk te doen, maar zitten op een oude stoel of krijgen geen daglicht binnen. Het nadeel van het gebrek aan een goed ingerichte werkplek in huis is dat u sneller afgeleid bent én sneller last kunt krijgen van lichamelijke klachten. Wilt u op een productieve manier thuiswerken? Dan zijn deze vier tips onmisbaar!

Tip 1: kies een geschikte plek

Loop in gedachten door uw huis. Misschien is het niet mogelijk om een hele kamer opnieuw in te richten als kantoor. Maar soms lukt het om een rommelkamer of een andere kamer met wat kleine aanpassingen geschikt te maken om in te werken. Lukt dat echt niet? Denk dan na over manieren waarop u een slaapkamer overdag als kantoor kunt gebruiken. Met een gordijn of een verplaatsbare scheidingswand kunt u toch de illusie van een aparte ruimte wekken. Het belangrijkste is dat u een specifieke plek heeft waar u dagelijks kunt werken. Het beste is als u deze plek ook alleen voor uw werk gebruikt.

Tip 2: zorg voor een beetje groen op uw werkplek

Of u nou thuiswerkt of op kantoor, planten zijn onmisbaar op uw werkplek. Uit onderzoek is gebleken dat planten op kantoor veel voordelen hebben en voor het thuiskantoor is dat niet anders. Zo verhogen ze de productiviteit en zorgen ze voor een boost in uw humeur. Kies voor planten die makkelijk zijn in het onderhoud, bijvoorbeeld vetplanten, rubberplanten, lepelplanten of palmsoorten.

Tip 3: ruim op

Het is lastig om geconcentreerd te werken als uw werkplek (en daarmee uw huis) een rommeltje is. Leg een archief aan om belangrijke papieren op een veilige en georganiseerde manier te bewaren en gooi weg wat u niet nodig heeft. Heeft u een creatief beroep? Let dan op dat uw werkplek niet té overzichtelijk wordt. Uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota is namelijk gebleken dat er een connectie is tussen een rommelige werkplek en creatief kunnen denken. Dus té georganiseerd is in zo’n geval ook geen goed idee.

Tip 4: zorg voor het juiste meubilair en andere benodigdheden

Als u regelmatig thuis werkt, is het verstandig om te investeren in kwalitatief goed en ergonomisch meubilair. Een tripje naar de plaatselijke meubelwinkel levert u wellicht wel een bureaustoel op, maar de vraag is of deze stoel ook zorgt dat u dag in dag uit comfortabel zit zonder last te krijgen van lichamelijke klachten. Een paar items die handig zijn om aan te schaffen voor uw werkplek aan huis:

U ziet het, bij de inrichting van een thuiskantoor komt een hoop kijken. Zie het als een ‘gewoon’ kantoor, maar dan bij u thuis. Zeker als u regelmatig thuis werkt, is een goede werkomgeving onmisbaar. Met deze tips is uw kantoor aan huis in een mum van tijd professioneel ingericht.