5 manieren om een klein kantoor groter te laten lijken

Waar sommige bedrijven alle ruimte tot hun beschikking lijken te hebben, moeten veel bedrijven het doen met een kantoor dat eigenlijk altijd nét iets te klein lijkt. Speciaal voor die groep ondernemers is deze blog. Want een kleiner kantoor hoeft niet altijd klein te ogen. Hoe? Met deze vijf tips haalt u het meeste uit uw kantoorruimte.

 Werken in een klein kantoor betekent niet dat u concessies hoeft te doen op het gebied van functionaliteit of comfort. Ook kleine kantoren kunnen er namelijk ruimtelijk uitzien én praktisch zijn.

Ruim op
De eerste stap naar een ruim ogend kantoor, is zoveel mogelijk papier de deur uit doen. Een vol kantoor ervoor zorgt dat de ruimte er kleiner uitziet dan deze in werkelijkheid is. En bovendien ziet zo’n stapel papieren op uw bureau er ook nog eens niet professioneel uit. Jammer genoeg is het niet zo simpel als alle papieren in een la dumpen, want dan heeft u binnen de kortste keren een uitpuilende bureaula. Neem de tijd om op te ruimen en gooi dingen weg die niet nodig zijn. Kijk tegelijkertijd ook naar zaken die gedigitaliseerd kunnen worden. Is het écht noodzakelijk dat de agenda voor iedere vergadering uitgeprint moet worden voor iedere medewerker? Of kan het ook digitaal? Dit soort kleine veranderingen maken uiteindelijk een groot verschil!

Het juiste meubilair
Eén van de zaken die een groot verschil maakt in hoe klein of groot het kantoor aanvoelt, is het meubilair dat u in het kantoor heeft staan. Zeker in een kantoor dat niet heel ruim is, is het essentieel om aandacht te besteden aan het juiste kantoormeubilair. Kies voor meubilair dat niet te veel ruimte inneemt, maar wél functioneel en comfortabel is. Kasten zijn voor veel kantoren nog steeds noodzakelijk, terwijl ze vaak veel ruimte innemen. Ga daarom op zoek naar kasten die vooral de verticale ruimte benutten. De ruimte boven ooghoogte wordt vaak niet gebruikt, en dat is zonde! Zeker als de beschikbare ruimte beperkt is.

Zonneschermen in plaats van gordijnen
Een trend die we steeds vaker terugzien, is dat bedrijven hun kantoor meer als woonkamer inrichten. Compleet met vloerkleden en gordijnen. Hoewel er zeker iets voor te zeggen valt, is deze trend niet altijd handig bij kleinere kantoren. Gordijnen nemen veel meer ruimte in dan bijvoorbeeld zonneschermen, en hebben hetzelfde resultaat: fel zonlicht blokkeren. Bovendien kunnen moderne zonneschermen ook nog een koelende werking hebben, waardoor de temperatuur in kantoor minder hoog oploopt.

Ook huiselijke elementen als vloerkleden zijn geen goed idee voor bedrijven met weinig oppervlakte. Het zorgt ervoor dat de ruimte kleiner lijkt dan wanneer u kiest voor bijvoorbeeld een egale vloerbedekking, houten of betonnen vloer.

Gebruik spiegels
Heeft u lege muren in uw kantoor? Plaats er grote spiegels en de ruimte voelt in één klap twee keer zo groot. Spiegels reflecteren licht en geven een kantoor bovendien meer diepte. En dat is precies wat u wilt met een klein kantoor.

Geef de muren lichte kleuren
Donkere kleuren op de muren maken een ruimte kleiner, terwijl lichte tinten juist een ruimtelijker effect geven. Dat gaat verder dan alleen de muren, maar geldt ook voor bijvoorbeeld vloeren.

→ Meer weten over het effect van kleuren en licht op een werkruimte én uw medewerkers? Lees onze tips.

Door deze tips te volgen haalt u meer uit uw (te) kleine kantoorruimte en oogt uw kantoor meteen een stuk groter.