7 tips voor een goede zithouding

Gelukkig is er op het gebied van ergonomisch kantoormeubilair een hoop veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden. Veel bureaus zijn tegenwoordig gemakkelijk in hoogte te verstellen, bureaustoelen zijn nóg beter geworden en er zijn allerlei mooie alternatieven gekomen voor de standaard bureaustoel. Maar een goede zithouding blijft ontzettend belangrijk. Daarom zetten we in dit artikel een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij.

Op veel kantoren is inmiddels een revolutie gaande als het op kantoormeubilair aankomt; de zit-stabureaus, fietsbureaus of in hoogte verstelbare krukken zijn bijna niet aan te slepen. Niet zo gek, want vanuit verschillende hoeken wordt er steeds meer aandacht besteed aan een ergonomische werkplek. Toch zitten we nog steeds veel op onze bureaustoel en ook buiten kantooruren zitten we regelmatig. Een goede zithouding is ontzettend belangrijk om te zorgen dat nek-, schouder- of rugklachten achterwege blijven. Een goede bureaustoel heeft veel verschillende onderdelen die allemaal afzonderlijk in te stellen zijn. Zo kunt u een ergonomische bureaustoel precies zo afstellen dat hij past bij uw lichaam.

Lees meer over de verschillende onderdelen van een bureaustoel en wat die onderdelen precies voor functie hebben.

Tips voor een goede zithouding
Veel lichamelijke klachten op de werkvloer kunnen voorkomen worden door een goede zithouding aan te nemen. Deze eenvoudige tips helpen u om uw eigen zithouding te controleren en zonodig aan te passen.

  1. Duw uw heupen zo ver mogelijk ‘in’ de stoel; gebruik het hele zitvlak van de stoel.
  2. Pas de hoogte van de stoel aan zodat uw voeten plat op de grond kunnen staan.
  3. Stel de rugleuning in zodat uw onder- en bovenrug ondersteund zijn. Maak eventueel gebruik van een instelbare lendensteun voor meer ondersteuning van de onderrug.
  4. Als uw stoel over armsteunen beschikt, stel deze dan zo in dat uw onderarmen comfortabel op de steunen kunnen leunen. Let erop dat uw schouders ontspannen zijn.
  5. Zorg dat de afstand tussen uw ogen en het beeldscherm ongeveer 50 tot 70 cm is én dat het beeldscherm op ooghoogte staat. Werk u met een laptop? Gebruik dan een laptophouder.
  6. Plaats het toetsenbord recht voor u en direct onder het beeldscherm.
  7. Controleer regelmatig of uw houding nog goed is, eventueel door middel van een timer op de telefoon.

Een ergonomische bureaustoel helpt u om de beste zithouding aan te nemen. In ons assortiment vindt u er ongetwijfeld eentje die bij uw wensen past. Heeft u vragen of hulp nodig bij het uitkiezen of afstellen van uw nieuwe stoel? Wij helpen u graag bij ons in de showroom of telefonisch.