Aandacht voor een ergonomisch kantoor: verlichting op de werkvloer

Als u een hekel heeft aan de verlichting bij u op kantoor, bent u zeker niet alleen. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 68% van de werknemers ontevreden is over het licht op hun werkplek. En met zulke percentages gaat het niet alleen om persoonlijke smaak, maar hebben we te maken met een groter issue dat bovendien effect heeft op de productiviteit. Tijd voor actie!

Verlichting op kantoor wordt gezien als één van de belangrijkste onderdelen van een ergonomische werkplek. En dat terwijl goede verlichting bij het ontwerpen van de kantoorruimte vaak vergeten, afgeraffeld of opgeofferd wordt voor een stijlvoller eindresultaat. Hoewel we enthousiast worden van goed ontworpen kantoorruimtes, vinden we dat ergonomie nooit ten koste mag gaan van zaken als stijl en ontwerp. Als werknemers klagen over vermoeidheid of hun beeldscherm niet kunnen zien door het licht van de tl-buizen boven hen, wordt het wellicht tijd om eens aandacht te besteden aan de verlichting op kantoor.

Welk type licht is het beste?
Het is geen geheim dat werken in slecht verlichte ruimtes hoofdpijn, vermoeidheid en een verminderde productiviteit en focus tot gevolg kan hebben. Maar hard licht, zoals tl-verlichting is ook geen goede oplossing en net zo schadelijk als te weinig licht. Het zorgt voor vermoeide ogen en kan zelfs een trigger zijn voor migraine. Bovendien daalt de cortisolspiegel aanzienlijk als we ons lange tijd in een ruimte met kunstmatige of slechte verlichting bevinden. Dit zorgt ervoor dat mensen sneller gestrest raken en minder goed in staat zijn om hun energieniveau op pijl te houden.

Het beste antwoord op deze slechte vormen van verlichting? Natuurlijk licht!

Natuurlijk is het beste
Ramen zijn een belangrijke factor in de mate van tevredenheid van mensen over het gebouw waar ze in werken. Natuurlijke verlichting beïnvloedt niet alleen hoe goed we alles om ons heen kunnen zien, maar het verbetert ook de stemming, het energieniveau en zelfs de hormonale balans. Het kan zo simpel zijn als het openen van (rol)gordijnen of jaloezieën. Als uw kantoor niet veel ramen heeft, kan één of meerdere dakramen misschien een optie zijn.

Onderzoekers van de Oxford University onderzochten het verschil tussen mensen die werken op een werkplek mét natuurlijk licht en mensen die werken in een kantoor zonder raam. De mensen die werkten op een plek waar natuurlijk licht binnenkwam, werden maar liefst 173% meer blootgesteld aan daglicht en sliepen gemiddeld zo’n 46 minuten méér per nacht.

Ga slim om met verlichting op kantoor
Maar dit betekent niet dat alle verlichting op kantoor daglicht moet zijn. In de winter wordt dat immers een behoorlijke uitdaging… Lampen zijn een goede manier om te zorgen voor indirect licht. Bovendien kunnen ze de vervelende schittering op het beeldscherm voorkomen. Er zijn ook zogenaamde daglicht-lampen, die het natuurlijke licht nabootsen. Om te zorgen voor een goede balans tussen natuurlijk en kunstlicht op kantoor, en tegelijkertijd schaduwen en beeldschermschitteringen te voorkomen, is het aan te raden om lampen evenwijdig aan het raam en de werkruimte te plaatsen.

Verlichting op kantoor is iets wat flink wat energie kost. Kies voor bureaulampen in plaats van de hele dag de verlichting aan het plafond aan te hebben, zeker als er voldoende daglicht binnenkomt. Dat kan het energieverbruik van uw kantoor tot wel 67 procent verminderen. Er zijn veel goede bureaulampen op de markt die ook nog eens duurzaam zijn.

Verminder de vervelende schittering
Voor iedere werknemer die achter een beeldscherm zit, is goed verdeeld, diffuus licht het beste. Omdat de hoeveelheid licht goed verdeeld is, is de kans op die vervelende schittering op het beeldscherm het kleinst. Een trucje dat designers gebruiken om diffuus licht te creëren, is om lichte, matte kleuren op de muur te gebruiken. Dit reflecteert indirecte verlichting terwijl donkere schaduwen en contrast worden verminderd.

De kosten van goede verlichting op kantoor
Natuurlijk, het aanpassen van de verlichting op kantoor is een investering. Maar als u rekening houdt met de opbrengsten, zult u zien dat de investering eigenlijk best meevalt. Met de juiste verlichting zijn medewerkers productiever en minder vaak ziek. En als u kiest voor duurzame LED verlichting, zal ook de energierekening lager uitvallen.

Heeft u wel eens nagedacht over de verlichting op kantoor? Loop eens rond op een willekeurige afdeling en kijk hoe het daar gesteld is met de kwaliteit van de verlichting. Een upgrade in verlichting zorgt niet alleen voor een betere werkplek, maar ook voor tevreden werknemers!