Alleen brainstormen: zo bedenkt u creatieve ideeën zonder collega’s

Brainstormen werkt vaak het beste in een team. Medewerkers brengen elkaar op nieuwe ideeën en stimuleren elkaars creativiteit. Maar soms bent u in een situatie waarin het niet mogelijk is om met collega’s te sparren en zult u zelf met inspirerende ideeën moeten komen. Gelukkig is alleen brainstormen niet zo ingewikkeld als u misschien zou denken. Volg deze stappen en u ontdekt dat solo-brainstormen ook heel effectief kan zijn.

1. Gun uzelf de tijd
Misschien ten overvloede, maar effectief brainstormen en nieuwe plannen bedenken lukt zelden met een strakke deadline. Toch kan het soms lastig zijn om een paar uur vrij te maken. Want wat als er opeens een klant opbelt of een medewerker uw hulp nodig heeft? Kijk in uw agenda en zoek naar een zo geschikt mogelijke tijd en blok deze voor de brainstorm. Zie dit niet als een verspilde middag, maar als een investering in uw bedrijf.

2. Ga op zoek naar een geschikte plek
Denk na over de plek waar u altijd de beste ideeën krijgt. Dat kan achter het bureau zijn, maar ook thuis aan de keukentafel of misschien juist wel in uw favoriete koffiebar. Of doe zoals veel grote bedrijven doen: ga naar de hei of het bos. Een nieuwe omgeving prikkelt het brein en zo ontstaan vaak nieuwe ideeën.

3. Maak de opdracht duidelijk
Voor u begint met brainstormen, kunt u het beste eerst duidelijk op papier zetten wat het doel van de brainstorm is. Maak dit doel zo specifiek en concreet mogelijk. Dan is het duidelijk wanneer u uw doel behaald hebt.

4. Doe inspiratie op
Afhankelijk van wat u wilt bereiken met uw brainstorm, doet u er goed aan om ter voorbereiding kranten te lezen, websites te bekijken, door tijdschriften te bladeren, filmpjes te bekijken of zelfs muziek te luisteren. Door al die informatie wordt uw brein geïnspireerd en dat zal u later tijdens het brainstormen verder helpen.

5. Brainstormen
Nu het ‘voorwerk’ gedaan is, is het tijd om echt te gaan brainstormen. Dit kan op drie verschillende manieren:

Optie 1: verzamelen
De eerste manier om van het lezen van allerhande informatie over te stappen naar brainstormen door te gaan verzamelen. U kunt bijvoorbeeld dingen uit tijdschriften knippen en hier een inspiratiebord van maken, allerlei interessante websites bookmarken of via Google uitgebreid zoeken naar mogelijke antwoorden op het ‘probleem’ dat u moet onderzoeken.

Optie 2: mindmappen
Een andere manier om te brainstormen, is door een mindmap te maken. Neem een groot vel papier (zo groot mogelijk) en schrijf in het midden het belangrijkste woord of de belangrijkste zin van de brainstorm. Schrijf vervolgens meer woorden om dit woord of deze zin heen. Schrijf alles op wat in u opkomt en wat ook maar een beetje relevant is voor het woord in het midden. Verbind eventueel de losse woorden met elkaar door lijnen te trekken.

Optie 3: schrijven
Een goede oefening om nieuwe ideeën te bedenken, is gewoon beginnen met schrijven. Start met schrijven en haal uw pen niet meer van het papier. Zelfs niet als u eigenlijk niet zo goed weet wat u op wilt schrijven. Dit kan in een schema, in een lopende tekst of in een lijstje. Schrijf alles op wat er in uw hoofd opkomt.

6. Alles mag
Tijdens brainstormen is geen idee fout, gek of onhaalbaar. Probeer tijdens het brainstormen dus niet na te denken of iets praktisch wel haalbaar is. Alles mag tijdens dit creatieve proces.

7. Hou het doel in het vizier
Het kan voorkomen dat u tijdens het brainstormen op een goed idee komt voor iets totaal anders. Noteer het idee, maar laat u er verder niet door afleiden. Blijf gefocust op uw doel.

8. Bespreek uw ideeën
Dat u even niemand heeft om mee te brainstormen, betekent niet dat u alles helemaal alleen hoeft te doen. Het kan bevorderlijk werken om uw ideeën aan iemand anders voor te leggen. Bel een collega of een kennis en leg uw probleem én oplossing voor. Het kan ook helpen om met iemand die u helemaal niet kent over uw ideeën te praten, bijvoorbeeld in een koffiebar. Het levert vast en zeker nieuwe inspiratie op.

9. Maak een overzicht
Nu hebt u ongetwijfeld een hele bak aan ideeën, hersenspinsels, afbeeldingen of opgeslagen weblinks. Tijd om die informatie te structureren. Hierbij is het belangrijk dat u geen enkel idee weggooit. Weet u echt niet wat u met een idee aanmoet? Maak een ‘misschien later’-stapel en verzamel hier de ideeën waar u niet direct iets mee kan. Maak van de nuttige, uitvoerbare ideeën een samenhangend geheel.

10. Neem afstand
Weersta de drang om na een hele of halve dag brainstormen, direct uw ideeën te filteren. Kijk pas de volgende dag of zelfs twee dagen later met een praktische blik naar de lijst met ideeën.

Brainstormt u wel eens alleen? Op welke manier doet u dit het liefst?