De beste kantoorindeling voor productieve werkplekken: waar begint u?

Open kantoortuinen, afgesloten kantoren, cubicles… Met zo veel opties om uw kantoor in te delen is het niet gemakkelijk om de juiste te kiezen. Het gebeurt vaak dat kantoren van MKB-bedrijven zichzelf ontwikkelen naarmate er bijvoorbeeld meer apparatuur of personeel komt. Maar een bedrijf met een duidelijke visie over de inrichting van het kantoor heeft een streepje voor: een efficiënter en effectiever team.

In deze blog kijken we naar de factoren die een rol spelen in het ontwerpen van effectieve werkplekken. Hoe zorgt u voor de beste layout voor uw kantoor?

Wanneer is een werkplek goed?
Er is niet een vast recept dat u kunt volgen om de perfecte werkplek in te richten. Wat wel en niet werkt is onder andere afhankelijk van de sector waar u in werkt en de werkzaamheden die u en uw medewerkers verrichten. Maar er zijn natuurlijk wel wat algemene zaken die kunnen zorgen voor tevreden werknemers en een hogere productiviteit. Volgens een Amerikaans onderzoek is een werkplek die zowel geschikt is voor groepswerk als individuele taken, goed om medewerkerstevredenheid én innovatie een boost te geven. Bovendien stimuleren dit soort inrichtingen de samenwerking.

Daarbij maakt het nog niet eens zoveel uit wat voor layout uw kantoor heeft. Want zowel een open kantoortuin als een kantoor met afgesloten ruimtes kan effectief zijn, zolang ze maar gericht zijn op de taken die de medewerker moet uitvoeren. Deze drie punten zijn essentieel bij het optimaliseren van uw kantoorinrichting:

  1. Design (inclusief look & feel, layout en flexibiliteit)
  2. Geluid (zorg voor het juiste geluidsniveau)
  3. Toegang tot mensen en middelen

Flexibiliteit is een belangrijke factor in een goed ontworpen kantoor. Als medewerkers de mogelijkheid hebben om te werken op een plek die het beste aansluit bij de taak die ze op dat moment aan het doen zijn, is dat goed voor hun tevredenheid én hun productiviteit. Dat geldt ook voor werken op afstand. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat medewerkers van innovatieve of vooruitstrevende bedrijven meer buiten de deur werken (26%) dan medewerkers van bedrijven die slecht scoren op innovatie (14%).

Hoe plant u uw inrichting?
Een kantoor dat is bedacht en ingericht op basis van de taken die uitgevoerd worden, wordt een activity-based werkplek genoemd. Zo’n kantoor biedt dus veel voordelen ten opzichte van een ‘traditionele’ inrichting. Voor een activity based werkplek is het verstandig om te kijken naar wat uw team nodig heeft om optimaal te presteren. Bijvoorbeeld:

  • Afsluitbare vergaderruimtes
  • Open ruimtes voor informele meetings, pauzes of socializen
  • Open werkplekken waar medewerkers gemakkelijk met collega’s kunnen schakelen én werkplekken waar medewerkers juist in stilte kunnen werken
  • Voldoende oplaadpunten voor laptops en andere devices
  • Sterke wifi door het hele gebouw

Lees verder over activity based werken

Op basis van die ‘eisenlijst’ kunt u gaan spelen met de plannen voor uw eigen kantoor. Welke mogelijkheden heeft u binnen de beperkingen van uw kantoor? Heeft u bijvoorbeeld voldoende ruimte? En mag u wijzigingen aanbrengen in het pand of heeft u het gehuurd? Vervolgens kijkt u naar uw eigen eisen en die van uw medewerkers. Wat vindt u belangrijk? En hoe werken zij het liefst? En, niet geheel onbelangrijk, wat is uw budget? Als u advies wilt over de mogelijkheden voor uw bedrijf, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze medewerkers helpen u graag op weg.