De natuur naar binnen halen: 6 redenen voor meer groen in kantoorruimtes

groene kantoormuren met planten

In de zoektocht naar mogelijkheden om medewerkers gezonder, productiever en gelukkiger te krijgen, kan het toevoegen van wat groen aan de kantoorruimte wel eens een uitstekende stap zijn. Uit onderzoek is gebleken dat meer groen op kantoor op meerdere vlakken een positief effect heeft op medewerkers. Jammer genoeg zijn veel kantoren nog steeds grijze hokken waar misschien nog net een klein plantje in te vinden is. Dat moet anders kunnen!

De effecten van meer groen op kantoor zijn behoorlijk volgens verschillende, wetenschappelijk onderbouwde studies. Twijfelt u of u moet investeren in wat meer groen? Deze zes redenen trekken u wellicht over de streep.

1. Planten helpen stress verminderen

Een studie van de technische universiteit van Sydney toonde in 2010 al de voordelen van planten op het stressniveau van werknemers aan. Volgens het onderzoek hadden medewerkers significant minder last van stress nadat er planten aan hun werkomgeving werden toegevoegd. Ze hadden 37% minder last van spanning en angsten, 58% minder last van depressie of neerslachtigheid en ook de boosheid en vermoeidheid van werknemers nam af. Hoewel de schaal van de studie klein was, geeft het resultaat een mooi beeld van het effect van planten op kantoor. Voorstanders van kleurenpsychologie zijn ervan overtuigd dat de kleur groen sowieso een kalmerend en ontspannend effect heeft. Dus de aanwezigheid van de kleur groen in werkruimtes, kan ook al een verschil maken.

2. Groen op kantoor verbetert de productiviteit

De productiviteit van medewerkers stijgt met maar liefst 15% op het moment dat er planten worden toegevoegd aan een saai, grijs kantoor. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter. Eén plant per vierkante meter verbetert het geheugen van medewerkers. Hierbij is het volgens de onderzoekers wel belangrijk dat de medewerker de plant kan zien vanaf zijn/haar werkplek.

→ Een goede werkomgeving is belangrijk voor tevreden werknemers! Lees verder…

3. Planten zorgen voor schonere lucht

Iedereen die wel eens in een afgesloten ruimte heeft gewerkt, kent waarschijnlijk het benauwende gevoel in zo’n ruimte na een paar uur. Dit heeft te maken met het zuurstofgehalte in de kamer. Planten kunnen zorgen voor extra zuurstof in een ruimte en daarmee voor een schonere lucht. Als het zuurstofgehalte in de lucht op peil is, hebben mensen minder snel last van vermoeidheid, hoofdpijn en droge ogen en zijn ze productiever!

4. Ze maken een kantoor aantrekkelijker voor sollicitanten

Een belangrijke overweging bij mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, is hoe het kantoor eruit ziet. Ga maar na: zou u in een saaie, grijze ruimte zonder daglicht willen werken? Zelfs als de baan leuk is? Waarschijnlijk niet! De inrichting van het kantoor, geeft de sollicitant direct een indruk van het bedrijf en dat kan een positieve of een negatieve zijn. Een kantoorruimte met veel licht en groen wordt door veel mensen ervaren als een uitnodigende plek om te werken.

→ Een geschikte kantoorruimte voor millennials? 3 tips!

5. Ze zorgen voor minder geluidsoverlast op de werkvloer

Planten werken als een soort natuurlijke geluidswal op kantoor en dat zorgt weer voor minder geluidsoverlast én een betere concentratie. Het is één van de redenen waarom kantoren met een open kantoortuin vaak kiezen voor meer planten op de werkvloer. Plaats voor het beste effect grotere planten in potten in de hoeken van de ruimte.

6. Planten geven de creativiteit een boost

De natuur heeft een positief effect op de creativiteit en de gemoedstoestand van medewerkers. En die natuur kan ook vrij eenvoudig op kantoor gesimuleerd worden. Bijvoorbeeld met een verticale tuin of simpeler met een aantal potten met planten. Het zien van natuur (of iets wat daaraan herinnert) levert al een boost in het zelfvertrouwen en de gemoedstoestand, waardoor u sneller en gemakkelijker op nieuwe, creatievere ideeën komt. Zeker jongere medewerkers zijn gevoelig voor het effect van planten op kantoor.

Welke planten doen het het best op kantoor?

Niet alle planten zullen het goed doen op kantoor. Bij het kiezen van een plant, is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid daglicht die binnenkomt en hoe vaak de planten water kunnen krijgen. Planten die gemakkelijk te verzorgen zijn en geen volle zon nodig hebben, zijn vaak prima geschikt. Planten die het over het algemeen goed doen op kantoor zijn bijvoorbeeld vetplanten (bijvoorbeeld de aloë vera of de cactus), rubberplanten, lepelplanten of palmsoorten (bijvoorbeeld de goudpalm).

Bent u op zoek naar inspiratie voor meer groen op kantoor? Bekijk deze vier mogelijkheden.