Dé trends voor kantoorinrichting in 2016

De laatste jaren hebben we veel trends gezien als het om de inrichting van kantoorruimtes gaat. Zo moest alles bijvoorbeeld veel opener en werd het kantoor soms zelfs een speeltuin, inclusief schommels en glijbanen. Dit jaar zijn de trends iets simpeler te realiseren in uw eigen werkomgeving.

#1 Weg met de kabels
Hoewel veel bedrijven al zo veel mogelijk werken met laptops etc., gaan we er in 2016 voor om helemaal draadloos te zijn. Dat wil zeggen, geen zichtbare snoeren of kabels rondom bureaus of in vergaderruimtes. Oplossingen die bedrijven helpen om hun snoeren te ‘verstoppen’, gaan als warme broodjes over de toonbank. Zo kunt u kabels bijvoorbeeld snel en gemakkelijk wegwerken met een kabelgrip of een kabelslang. Maar wilt u uw kabels echt uit het zicht hebben, dan kan dat bijvoorbeeld met een bureau waar de snoeren in verdwijnen.

#2 Breng buiten naar binnen
Planten op kantoor zorgen niet alleen voor zuurstof, maar maken het geheel ook wat gezelliger. Maar deze trend gaat verder dan ‘alleen’ een plant naast het bureau. We zien steeds meer natuurlijke elementen in kantoorruimtes. Bijvoorbeeld een houten paneel tegen de muur, een verticale tuin of houten balken aan het plafond. Door dit soort elementen toe te voegen, worden kantoren minder steriel en huiselijker.

#3 De multifunctionele werkruimte
De talloze start-ups en MKB-bedrijven in Nederland hebben niet allemaal een tien verdiepingen tellend kantoorpand tot hun beschikking. De ruimte is beperkt en dat betekent ruimte voor creatieve oplossingen! In 2016 zullen we daarom steeds meer multifunctionele kantoorruimtes gaan zien. Eén grote ruimte waarin bijvoorbeeld een grote tafel staat waaraan mensen kunnen werken en sta-tafels om aan te vergaderen, maar waar ook ruimte is voor een bank en zelfs een keuken en/of kantine. Daarnaast worden ook de meubels multifunctioneel. Denk bijvoorbeeld aan een archiefkast die ook dienst doet als zitplek.

#4 Een plek om te loungen
Als tegenhanger van trend #3, komen er in veel grotere kantoren juist aparte plekken waar medewerkers kunnen ontspannen; de zogenaamde loungeplekken. Nu duidelijk wordt dat ontspanning noodzakelijk is voor goede werkprestaties, doen ook grote bedrijven aanpassingen in hun inrichting. Zo komt er ruimte voor banken, comfortabele stoelen, zitzakken of zelfs complete relaxruimtes.

#5 Flexibele inrichting
Bedrijven die nieuw kantoormeubilair uitzoeken, doen dat steeds meer met de toekomst in gedachten. Die toekomst is soms onzeker of flexibel, dus moet het meubilair dat ook zijn. Losse scheidingswanden, bureaus die makkelijk te verplaatsen zijn, zit/sta bureaus of zelfs complete modules die eenvoudig aan te passen zijn als de werksituatie daar om vraagt. Dat zijn de meubels die het komend jaar in de spotlights staan.