De vijf basisprincipes van een ergonomische werkplek

Het kost bedrijven jaarlijks miljoenen: lichamelijke klachten veroorzaakt door werkplekken die niet ergonomisch zijn ingericht. Niet in de laatste plaats omdat dit soort klachten ervoor zorgt dat medewerkers thuis komen te zitten. Wilt u hoge kosten voorkomen en tegelijkertijd zorgen voor meer productiviteit? Zorg dan voor een ergonomische werkplek. Weet u niet goed waar u moet beginnen? Geen zorgen, met dit artikel helpen we u op weg met de vijf basisprincipes van een ergonomische werkplek.

1. De juiste stoelen
Voor medewerkers die veel tijd achter hun bureau doorbrengen, is een goede stoel ontzettend belangrijk om klachten te voorkomen. Er zijn veel verschillende bureaustoelen te koop en de functies waar ze over beschikken zijn ook niet altijd hetzelfde. Lees voordat u bureaustoelen koopt bijvoorbeeld dit artikel over waar u op kunt letten bij de aanschaf van een ergonomische bureaustoel. Advies inwinnen bij een professional is ook altijd een goed idee.

Het belangrijkste aan een bureaustoel is dat de verschillende onderdelen aan te passen zijn. Iedere medewerker heeft immers andere verhoudingen en dat vraagt om een bureaustoel die daarop af te stellen is. Zorg in ieder geval voor een bureaustoel die is aan te passen in zithoogte, hoogte van de rugsteun en armsteunen en waarbij ook de zitpositie veranderd kan worden.

2. Het beeldscherm op de juiste plek
Om pijnlijke ogen en nekklachten te voorkomen, is het belangrijk dat het beeldscherm op de juiste hoogte staat. Medewerkers zouden niet hun nek moeten belasten of hun ogen moeten dichtknijpen om hun monitor te kunnen bekijken. Moet een medewerker wel zijn of haar nek bewegen om hun beeldscherm te kunnen zien, dan kan dit zorgen voor pijnlijke spieren in de nek.

Plaats het beeldscherm op ooghoogte. De ideale afstand is zo’n 80 cm. Op die afstand is het beeldscherm goed leesbaar, zonder met de ogen te knijpen of naar voren te bewegen.

3. De positie van het keyboard en de muis
De plek waar het keyboard en de muis ligt, is vaak iets waar weinig aandacht voor is. Onterecht, want het is heel belangrijk voor een goede zithouding achter een bureau. Zo moet een muis niet te ver weg liggen en ligt het toetsenbord idealiter zo dat een medewerker ellebogen en polsen in één lijn kan houden tijdens het gebruik.

Als een medewerker constant moet reiken naar de muis of het toetsenbord, kan dit leiden tot vermoeidheid en lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk om elke dag eventjes te checken of alles nog goed ligt.

4. Ergonomische accessoires
Het werd al eerder in dit artikel genoemd: iedere medewerker is anders en heeft andere behoeftes als het om zijn of haar werkplek gaat. Omdat het lastig is om per werknemer een werkplek helemaal op maat te maken, is het handig om het finetunen met behulp van ergonomische accessoires te doen. Zo kan een minder lange werknemer toch een juiste houding hebben door een voetensteun te gebruiken of kunt u kiezen voor monitorarmen om een beeldscherm op de juiste hoogte te krijgen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om een werkplek flexibel in te kunnen richten. Sommige medewerkers vinden het wellicht prettig om af en toe op een kruk of een bal te werken. En ook de bureaufiets is een optie die steeds populairder wordt.

5. De ideale werkomgeving
Ergonomie is meer dan alleen de inrichting van de werkplek. Ook de complete werkomgeving speelt een rol: van de verlichting tot de temperatuur en luchtvochtigheid. Bij verlichting is het belangrijk om op te letten dat de lampen niet voor een zweem op de beeldschermen zorgt, maar te weinig licht is ook weer vermoeiend (probeer maar eens een boek te lezen bij kaarslicht). De temperatuur en luchtvochtigheid op kantoor moeten comfortabel zijn, zonder dat medewerkers zich dik moeten aankleden om warm te blijven.

→ De juiste verlichting voor uw kantoor? Deze tips helpen u op weg.

Een ergonomische werkplek helpt niet alleen om verzuim door lichamelijke klachten tegen te gaan, maar is ook een factor in hoe blij mensen zijn met hun werk. Wilt u advies over hoe u uw kantoorruimte ergonomischer kunt maken? Onze klantenservice zit voor u klaar.