Een brainstormruimte inrichten: zo doet u dat

Kantoorinrichting speelt een belangrijke rol in de mate van productiviteit en efficiëntie bij medewerkers. Hoe beter de inrichting aansluit op hun dagelijkse werkzaamheden, hoe beter dat is voor de uiteindelijke resultaten. Activity based werken speelt hierbij een belangrijke rol. Dat wil zeggen dat medewerkers zelf kunnen kiezen waar ze werken, op basis van de taak die ze moeten doen. Een brainstormruimte is een voorbeeld van zo’n ruimte waar medewerkers hun werk kunnen doen. Maar hoe kunt u zo’n werkruimte nou het beste inrichten? In deze blog geven we u 7 tips.

Een brainstormruimte is ideaal als uw medewerkers regelmatig ‘out of the box’ moeten denken. In sommige gevallen is het prima om de vergaderruimte voor dit soort meetings te gebruiken, maar bij voldoende ruimte op kantoor kan een aparte ruimte voor creatievere sessies een aanwinst zijn voor u én uw medewerkers.

Een brainstormruimte inrichten
Een brainstormruimte verschilt van een ‘gewone’ vergaderruimte door de inrichting en het doel van de ruimte. Waar in een standaard vergaderzaal regelmatig gesprekken plaatsvinden die niet persé om creativiteit vragen, is dit in een brainstormruimte wel anders. Die ruimte is ideaal voor vraagstukken die om een creatieve oplossing vragen. Brainstormen is een goede manier om tot die creatieve oplossingen te komen. Dat kan natuurlijk in iedere ruimte, maar een omgeving die de creativiteit stimuleert, is een stuk efficiënter.

1. Georganiseerde chaos in een brainstormruimte
De brainstormruimte is bij uitstek de plek op kantoor die niet helemaal netjes opgeruimd hoeft te zijn. Sterker nog, een beetje ‘chaos’ werkt juist stimulerend voor de creativiteit. Het kan ook helpen om verschillende soorten stoelen, diverse kleuren en verschillende materialen te gebruiken. Die diversiteit in ontwerp en materiaal zorgt voor meer diversiteit in de ruimte, waarmee ons brein gemakkelijker in een creatievere modus komt.

2. Zorg voor voldoende groen
We hebben het op deze blog wel vaker gehad over het effect van planten op de werkomgeving. Eén van de voordelen van planten op kantoor, is dat ze de creativiteit van medewerkers stimuleren. Zet dus zeker een paar planten in de brainstormruimte.

→ Benieuwd naar andere redenen waarom meer groen op kantoor een goed idee is? Lees verder…

3. Maak de brainstormruimte flexibel
Niets is zo dodelijk voor de creativiteit als regelmaat. Zorg er bij de inrichting van een brainstormruimte dus voor dat de ruimte flexibel gebruikt kan worden. Kies bijvoorbeeld voor modulair meubilair. Een andere optie is om zit-stabureaus te gebruiken, zodat medewerkers zittend en staand brainstormen kunnen afwisselen. Zorg ook voor verschillende zitopties, bijvoorbeeld opklapbare krukken en zitzakken.

4. Geef de mogelijkheid om staand te brainstormen
Uit onderzoek blijkt dat mensen creatiever zijn als ze staand vergaderen dan wanneer ze dat zittend doen. Ideaal dus om hier bij de inrichting van de brainstormruimte rekening mee te houden. De eerder genoemde zit-stabureaus zijn een goede optie. Maar inklapbare statafels zijn ook een uitstekend alternatief.

5. Altijd voldoende materiaal
Brainstormen werkt voor veel mensen nog steeds het beste op papier. Zorg daarom voor voldoende voorraad van alles wat medewerkers maar nodig kunnen hebben tijdens een brainstorm. Bijvoorbeeld post-its, pennen, stiften, potloden, papier etc. Een handige kast om dit alles in op te bergen is ook onmisbaar.

6. Creatieve muurbekleding
Echt out of the box denken is best lastig als u gelimiteerd bent aan een post-it of een A4’tje. Maar hebt u een muur als canvas, dan wordt het een heel ander verhaal. Kies bijvoorbeeld voor whiteboard of krijtbord verf en uw medewerkers hebben een hele muur ter beschikking om hun ideeën uit te werken.

Is het niet mogelijk om een complete muur aan te passen, zorg dan in ieder geval voor een aantal flipovervellen of een groot whiteboard, zodat medewerkers alsnog voldoende ruimte hebben om hun ideeën te noteren.

7. Faciliteer bewaarmogelijkheden
Eén van de struikelblokken bij brainstormsessies, is de mogelijkheid om de resultaten op een goede manier te bewaren. Natuurlijk worden alle resultaten gefotografeerd en online opgeslagen, maar soms is het handig om ook de papieren resultaten te bewaren (bijvoorbeeld de flipovervellen of de post-its). Dat kan bijvoorbeeld met een grote archiefkast waar zowel de kokers met grote vellen in bewaard kunnen worden, maar ook kleine archiefmappen voor de kleinere papieren. Als u budget beschikbaar heeft, kan het verstandig zijn om één of twee laptops beschikbaar te stellen, waarop medewerkers gemakkelijk de ideeën kunnen digitaliseren.

Met deze zeven tips perfectioneert u de inrichting van uw brainstormruimte en daarmee idealiter óók de ideeën die uw medewerkers er bedenken. Heeft u hulp nodig bij de inrichting van úw brainstormruimte of een ander deel van uw kantoor? We helpen u graag op weg! Neem contact op met de klantenservice voor meer informatie.