Het is deze week de Brain Awareness Week. Een goed moment om na te denken over de impact van kantoor op ons leven en waar we op moeten letten om onze geest gezond te houden. Een aantal factoren zijn van belang: beweging, het opzoeken van uitdagingen voor je brein, genoeg pauze nemen en de bewustwording dat externe factoren eveneens van invloed zijn op onze geest. Lees er meer over in deze blogpost.
Meer bewegen
Wereldwijd zitten we momenteel in een inactiviteitspandemie. Oftewel: we zitten te vaak en te lang achter elkaar. Jaarlijks sterven 5,3 miljoen mensen aan ziektes gerelateerd aan deze inactiviteit. Het aantal mensen dat overlijdt aan roken is zelfs lager. Hierdoor neemt, naast de kans op ziektes gerelateerd aan dit stilzitten, de kans op klachten als somberheid en depressie ook dermate toe. Er is gelukkig wel een oplossing: meer bewegen! Neem dus de trap eens in plaats van de lift of eet je lunch tijdens een wandeling buiten.
Uitdaging opzoeken
Na het dertigste levensjaar nemen de verbindingen in je brein geleidelijk af. Om je hersenen scherp en snel te houden is het belangrijk dat de verbindingen van goede kwaliteit blijven. Dit kan je stimuleren door bijvoorbeeld ergens ‘moeite voor te doen’ of jezelf uit te dagen. Een cursus voor je werk volgen of gewoonweg de reis van en naar kantoor kunnen al helpen; de trein op tijd halen of een andere route fietsen dan normaal kunnen je geest actief houden.
Werken op kantoor heeft tegenover thuiswerken ook een positievere invloed op je geest. Niet zo gek, de weg van je eettafel naar de wc is natuurlijk niet zo heel lang. De reis naar je werk zorgt automatisch al voor meer beweging. Kies daarnaast op kantoor ook eens ervoor om lopend te vergaderen. Bij bepaald overleg is dat prima te doen. Je slaat daarmee twee vliegen in een klap, want je krijgt naast beweging ook nog eens een flinke hoeveelheid verse zuurstof binnen. Om niet de hele dag te hoeven zitten zijn eveneens zit-sta bureaus een goede uitkomst.
Pauze nemen
Iemand die niet genoeg pauze neemt wordt uiteindelijk minder productief. Het brein heeft rustmomenten nodig om op te kunnen laden. Na een lunchpauze of een paar minuten naar buiten staren is je brein een stuk productiever, dat heb je zelf ook vast wel gemerkt. Een power nap zou helemaal ideaal zijn. Korte dutjes zorgen ervoor dat het stressniveau daalt en je daarmee beter in staat bent om informatie op te slaan en creatief te denken. Een relaxruimte zou hier uitkomst bieden, want een dutje op je toetsenbord is niet aan te raden.
Externe factoren
Het gebouw en de indeling van de kantoorruimte hebben ook invloed op onze hersenen. Is er bijvoorbeeld genoeg daglicht? Of staat het beeldscherm niet recht tegenover een raam? Vervelende reflecties zijn storend voor het brein. Zorg dus voor indirect licht. Maar ook voor veel groen: planten hebben een helend en kalmerend effect. Plaats genoeg planten of kies als werkgever voor moswanden. Die laatste gaan ook nog eens geluidsoverlast tegen, eveneens een belangrijke invloed op onze geest. Als er teveel auditieve stoorfactoren zijn wordt het brein overprikkeld en daalt de concentratie (en daarmee de productiviteit). Akoestische afzonderplekken en een juiste kantoorindeling helpen om geluidsoverlast tegen te gaan. Als laatste zijn goede ventilatie en een aangename werktemperatuur ook van invloed. Zorg daarin voor een goede balans.
Een gezonde geest komt met een uitgebreide handleiding zoals je merkt. En ieder mens is weer anders, wat het ook nog eens moeilijk maakt om hierop in te spelen. Af en toe een kleine wijziging in het gedragspatroon invoeren zorgt uiteindelijk voor gedragsverandering. Start laagdrempelig en bouw het langzaam op. Zo kies je steeds meer voor een gezonde leefstijl.