Een gezonde werkhouding voor zzp’ers

Als zzp’er moet u rekening houden met veel dingen. Is het niet marketing, dan wel de financiën of strakke deadlines. Maar iets wat u niet uit het oog moet verliezen is de werkhouding. Denk hierbij aan het stellen van grenzen aan uw werk, uw werkuren maar ook een goede werkomgeving. Wij geven een aantal tips waar u op moet letten voor een constructieve werkhouding.

Werkt u vanuit huis? Zorg dan voor een goed ingerichte werkruimte. Een paar uur achter de koffietafel zitten moet af en toe kunnen, maar structureel is dat serieus af te raden. Zorg dus voor een ergonomische werkplek met een goed ondersteunende bureaustoel en bij voorkeur een zit-sta bureau. Op die manier voorkomt u klachten als rug- en nekpijn. Een belangrijk punt om rekening mee te houden: niet voor uzelf zorgen kan als resultaat hebben dat u uit de roulatie raakt, en dat wilt u absoluut niet hebben als ondernemer.

Een ander aspect is de werkdruk. Gaat u altijd door tot het naatje, met dagen van achttien uur en geen rustmomenten? Dat is wachten op problemen. Stel dus grenzen aan uw werktijden, begin en stop op vaste tijden en houdt u daaraan vast. Maak bijvoorbeeld een planning waar u zich strikt aan houdt. Uw lichaam heeft hierdoor tijd om te herstellen en weer op te laden voor de volgende dag. Doe dit ook met pauzemomenten. Lunch op een vaste tijd en plan geregeld momenten in dat u even niet bezig bent met werk. Uiteindelijk wordt u hier het gelukkigst van – en houdt u de burn-out buiten de deur.

Denk daarnaast ook aan het uitbesteden van zaken waar u minder verstand van heeft. Dit is goed om de stress weg te houden. Zaken zoals de boekhouding of marketing kunt u zelf doen, maar er gaat veel tijd in zitten. Dit is tijd die u aan uw eigen werk bezig kunt zijn en waarmee u inkomsten misloopt. Bespaar uzelf de moeite van inlezen en onderzoeken en huur hier iemand voor in. Wellicht eerst iemand die u goed kent en u daarbij wilt helpen voor een klein prijsje.

Een goede werkhouding is essentieel voor het behoud van uw gezondheid als zzp’er. Neem de tijd en de ruimte om uw planning zo in te richten dat het voor u werkt. Hierdoor vermijdt u de burn-out en blijft u productief.