Een goede nachtrust voor een productieve dag

Een productieve en energieke werkdag staat of valt bij voldoende nachtrust, maar toch vinden veel mensen het moeilijk om deze rust te pakken. Het wordt ’s avonds door werk, tv of juist gezelligheid later dan gepland, waardoor de wekker altijd te vroeg gaat. Hoe kunt u zorgen voor een goede nachtrust? Vijf tips:

1) Sta elke dag om dezelfde tijd op
Door elke dag op dezelfde tijd op te staan, creëert u een slaapritme. En door een slaapritme kunt u uiteindelijk makkelijker inslapen, wakker worden en heeft u elke dag meer energie. Wordt het een keer laat? Slaap dan niet uit, maar haal de slaap met een middagslaapje in.

2) Dim de lichten
Door de aanmaak van het stofje melatonine bereidt ons lichaam zich voor op de nacht. Melatonine wordt aangemaakt zodra de blootstelling aan licht afneemt. Niet alleen daglicht heeft invloed op de productie van melatonine, ook kunstlicht en licht van (mobiele) apparaten zorgen ervoor dat we er minder van aanmaken en daardoor minder snel in slaap vallen. Dus zet de apparaten ruim voordat u wilt slapen uit en dim de lichten.

3) Drink geen alcohol voor het slapen gaan
Een slaapmutsje kan u helpen om in te slapen, maar uw algehele nachtrust heeft er helaas wel onder te leiden. De alcohol onderdrukt de REM-slaap, het moment van slapen waarin men volledig ontspant. De slaap is door de alcohol dan ook onrustig en minder diep, waardoor u ook eerder wakker wordt.

4) Een simpele avondroutine
Creëer voor uzelf een routine in de avond: leg bijvoorbeeld alvast de spullen die u de volgende dag nodig heeft klaar, doe een opruimrondje van tien minuten en lees een boek. Door elke avond dezelfde simpele routine aan te houden, ontlokt u bij uzelf een soort van Pavlov-reactie: uw lijf herkent dat er na de routine geslapen moet worden, waardoor u makkelijker de slaap vat.

5) Laat een late night snack staan
Een late night snack is meestal iets als koek, brood of snelle noodles. Deze producten zijn rijk aan koolhydraten, waardoor ze uw bloedsuikerspiegel doen stijgen en u moeilijk in slaap komt. De trek in deze late night snack komt op zijn beurt vaak door een gedaalde bloedsuikerspiegel, die op zijn beurt ontstaat door het consumeren van koolhydraatrijke producten als granen en suikers. Vermijd daarom een teveel aan koolhydraten in de avond, en zeker voor het slapen gaan.