Vandaag is het de ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’. Deze dag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. In dezelfde adem kan dan natuurlijk ergonomie op de werkplek genoemd worden. Iets waar het de laatste jaren al veel over gaat vanwege het thuiswerken. Dit zal echter altijd een prioriteitspunt blijven zolang we veelal zittende beroepen hebben. We zetten op een rijtje waar op gelet moet worden bij een ergonomische werkplek en wat er daarnaast nog gedaan kan worden voor het betere welzijn van een werknemer.
Verstelbare bureaustoel
Ieder lichaam is anders. Het is daarom van belang dat een bureaustoel goed te verstellen is. Kies voor een bureaustoel waarbij de zithoogte en zitdiepte, de rugleuning en de armsteunen aan te passen zijn. Houd daarbij rekening met de sfinx houding: knieën en ellenbogen in een hoek van 90 graden en recht vooruit kijken.
Bureaus
Het meest ideale bureau is er één waar de armen op de meest natuurlijk wijze neergelegd kunnen worden. Op die manier kunnen klachten het beste vermeden worden. Tafels met een vaste hoogte hebben daarbij minder de voorkeur tegenover zit-sta bureaus. Zeker gezien er tegenwoordig vaker flexwerk wordt verricht en een werkplek door meerdere mensen wordt gebruikt. Daarnaast is het beter om zittend en staand werk af te wisselen, want dit zorgt voor een betere doorbloeding van het lichaam. Staand werken maakt je tevens scherper, creatiever en alerter. Doe het echter wel maar 2 uur achter elkaar.
Beeldscherm
We kijken er de hele dag naar, maar klopt de instelling eigenlijk wel? Om zo weinig mogelijk belasting voor de nek te veroorzaken behoort de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte te staan. Gepositioneerd op een armlengte van u verwijderd. Plaats tevens uw beeldscherm haaks op het raam voor een goede lichtinval. Tegenlicht zorgt voor overprikkeling van het brein en wordt daarom afgeraden. Evenals hinderlijke reflecties.
Bewegen
Hoe goed het meubilair ook is, als er aan één stuk door 8 uur lang aan gewerkt wordt is de kans aannemelijk dat er gezondheidsproblemen ontstaan. Ons lichaam heeft pauze nodig, de mens is niet gebouwd om langdurig achter elkaar te zitten. Sta regelmatig op of doe oefeningen om de doorbloeding van de spieren te bevorderen. Ga bijvoorbeeld eens wandelen tijdens de lunchbreak of houd een vergadering tijdens een rondje lopen.
Ontspannen
Langdurig eenzijdig beeldschermwerk is geestelijk vermoeiend. Dit kan leiden tot stress en allerlei nerveuze klachten die gezondheidsproblemen kunnen versterken. Beperk beeldschermwerk tot maximaal 6 uur per werkdag. En werk niet langer dan twee uur achter elkaar. Onderbreek deze tijd ook met pauzes van tenminste tien minuten met andersoortig werk. Neem ook genoeg (micro)pauzes op een dag om je brein rust te geven. Een micropauze is het wegkijken van het beeldscherm van 30 seconden tot 2 minuten. Hier hebben we al eerder een artikel over geschreven.
Ergonomie is van groot belang voor het welzijn van de werkende mens. Als iedereen een ergonomische verantwoorde werkplek heeft (en zich houdt aan de voorschriften) zijn er flinke voordelen te behalen, zoals onder andere een lager ziekteverzuim en werknemers met een betere fysieke en mentale gezondheid. De belangrijke vraag die dan nu gesteld kan worden: is uw werkplek ergonomisch verantwoord?