Flexibel werken? Ga voor een agile kantoor

Agile kantoor

De wereld staat op z’n kop en iedereen werkt vanuit huis. Maar dat zal hoogstwaarschijnlijk niet altijd zo blijven. Toch zorgt deze corona-uitbraak er wél voor dat bedrijven meer gaan nadenken over de mogelijkheden van thuiswerken en een flexibelere kantoorinrichting.

Door medewerkers de mogelijkheid te geven thuis te werken, zijn er namelijk minder werkplekken nodig en kan er wellicht zelfs flink bespaard worden op de kantoorkosten. Maar waar moet u rekening mee houden bij de inrichting van een kantoor waar niet iedere medewerker meer dagelijks komt?

Flexibel werken gaat verder dan medewerkers de mogelijkheid geven om hun werk op een andere plek te doen. Het gaat ook over flexibele werktijden, multi-inzetbaar kantoormeubilair, samenwerken en de juiste technologische oplossingen gebruiken.

Kantoorinrichting als beïnvloeder van de bedrijfscultuur

De inrichting die u kiest voor uw kantoor, speelt een rol in de bedrijfscultuur. Vergelijk de inrichtingen van het gemiddelde kantoor maar eens met de inrichting van het kantoor van Google. Alle elementen in het kantoor van Google, dragen bij aan het gevoel dat Google wil uitstralen. Naar klanten en relaties, maar zeker ook naar zijn eigen medewerkers!

Bekijk hier een aantal inspirerende kantoorinrichtingen

 

Die cultuur zorgt ervoor dat medewerkers zich verbonden voelen aan een bedrijf (mits de cultuur bij hen past natuurlijk).

Ga voor de dynamische inrichting

Voor ieder bedrijf, maar zeker voor kleinere bedrijven, is het zaak om te kiezen voor een dynamische inrichting. Hierdoor kunt u medewerkers de mogelijkheid geven om hun werkplek aan te passen naar dat wat zij nodig hebben. Zelfs als die werkplek op sommige momenten ook door anderen gebruikt wordt. Dit vraagt om verschillende ruimtes, die aanpasbaar zijn om geschikt te maken voor verschillende manieren van werken en voorkeuren. Denk bijvoorbeeld aan desk-sharing en gemakkelijk aanpasbare meubels en zorg voor voldoende plekken die creativiteit en samenwerking stimuleren.

Onthoud: op hoe meer verschillende manieren een ruimte te gebruiken is, hoe meer deze ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Het is dus vooral ook in uw eigen belang om een ruimte multi-inzetbaar te maken.

Denk na over de techniek

Welke tools gebruiken uw medewerkers om hun taken uit te voeren? Welke technologische ontwikkelingen kunt u aan uw kantoorruimtes toevoegen om ze flexibeler te maken? En welke ruimtes worden nu (te) weinig gebruikt en kunt u toegankelijker maken?

Allemaal vragen die u helpen om uw kantoor een flexibelere inrichting te geven. De technische mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en daarmee kunt u uw voordeel doen. Het is niet langer noodzakelijk dat iedere medewerker fysiek op kantoor aanwezig is om bij alle bestanden te kunnen en ook vergaderingen kunnen in veel gevallen prima online.

U moet daarbij wel zorgen voor de nodige faciliteiten. Bijvoorbeeld geluidsdichte vergaderruimtes en natuurlijk razendsnel internet. Heeft u een open kantoortuin? Geen probleem. Zorg in zo’n geval wel voor plekken waar medewerkers ongestoord kunnen (video)bellen met collega’s en een plek waar ze gefocust aan een project kunnen werken.

De manier waarop we werken zal post-corona waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn. En daar kunt u uw voordeel mee doen. Maar een nieuwe manier van werken, vraagt om een andere kantoorinrichting. Heeft u hulp of advies nodig? Onze medewerkers staan voor u klaar.