Gezondheid van medewerkers: een belangrijk onderwerp bij het inrichten van een kantoor

De wetenschap rondom het inrichten van een kantoor ontwikkelt zich continu. Eén van de meest recente ‘trends’, is het beter ondersteunen van de gezondheid van medewerkers. Iets wat zeker aandacht verdient! Inefficiënt werken en ziektedagen zorgen samen namelijk jaarlijks voor miljoenen euro’s aan schade voor de Nederlandse economie. Gelukkig zijn er wel stappen te zetten waarmee u de schade voor uw bedrijf beperkt kunt houden. Deze tips helpen u beter rekening te houden met de gezondheid en productiviteit van medewerkers bij het inrichten van een kantoor.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de manier van bouwen en de indeling van gebouwen van invloed is op de fysieke en mentale gezondheid van de mensen die in dat gebouw werken. Daarom is het belangrijk al voor de bouw nagedacht wordt over concepten die de gezondheid van medewerkers bevorderen. Het inrichten van een kantoor gaat verder dan simpelweg stoffen selecteren en zorgen voor ergonomisch meubilair. Moderne kantoren moeten flexibel ontworpen worden. En is uw kantoor niet bevorderlijk voor de gezondheid en het welzijn van uw werknemers, dan zult u dat terugzien in de tevredenheid van de werknemers. Tijd voor verandering!

Zet de werknemer centraal

Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt dat er bepaalde cellen in ons brein zijn die reageren op de ruimte waar we ons in bevinden. Niet zo gek dus dat gebouwen bepaalde gevoelens op kunnen roepen die onze stemming, het concentratievermogen en welzijn kan beïnvloeden. Simpel gezegd heeft iets ogenschijnlijk eenvoudigs als een kantoorinrichting dus wel degelijk effect op het gevoel en gedrag van mensen.

Belangrijk dus om medewerkers centraal te zetten bij de (her)inrichting van een kantoor. Bij alle beslissingen die genomen moeten worden in dat proces, is het verstandig om ook vooral te kijken naar wat de beste oplossing is voor de mensen die straks in het kantoor zullen werken. Daar plukt u uiteindelijk óók de vruchten van.

Zorg voor tevreden werknemers

Medewerkers zijn meer en meer op zoek naar de perfecte balans tussen werk en privé. Jongere werknemers (de zogenaamde millennials of generatie Z) zijn zeker geneigd om hun privéleven prioriteit te geven dan een baan. Maar, mensen die blij zijn met hun baan, zijn loyaler naar hun werkgever en zijn bovendien productiever. Werkgevers die investeren in hun medewerkers, ontwikkeling ondersteunen en zorgen voor een fijne werkplek, bevorderen de tevredenheid van hun werknemers.

→ Meer lezen over een geschikte werkruimte voor millennials? Lees onze tips

Bij het inrichten van een kantoor is dit iets om rekening mee te houden. Zorg dat de werkplekken ingericht zijn zoals medewerkers dat graag hebben en dat zij hun manier van werken zo min mogelijk hoeven aan te passen. Hoe u daar achter komt? Houd bijvoorbeeld een enquête of ga een gesprek aan met een aantal mensen (van verschillende afdelingen) van het bedrijf

Een werkomgeving waarin de werknemer centraal staat is natuurlijk niet alles wat u hoeft te doen om de gezondheid van uw medewerkers te stimuleren. Maar het draagt zeker bij aan het verminderen van stress, waardoor de productiviteit juist hoger wordt!

Zorg voor voldoende licht

Natuurlijk licht is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van medewerkers. De vitamine D uit zonlicht stimuleert het humeur en helpt zelfs ziektes én gewichtstoename voorkomen. Bovendien verlicht het de symptomen van depressie en helpt het het 24-uurs ritme van het lichaam te reguleren, wat op zijn beurt weer voor een betere nachtrust zorgt.

Kunstlicht zorgt daarentegen juist voor een achteruitgang van de lichamelijke gezondheid. Zo kan het bijvoorbeeld vermoeide ogen, hoofdpijn en een laag energieniveau tot gevolg hebben. En dat leidt weer tot een lagere productiviteit. Probeer daarom altijd zo veel mogelijk natuurlijk licht op de werkplekken naar binnen te laten. Dat heeft trouwens als bijkomend voordeel dat er minder kunstlicht, en dus minder energie nodig is.

Een beetje meer kleur

Naast licht, speelt ook kleur een belangrijke rol in een gezonde werkomgeving. Verschillende kleuren kunnen gebruikt worden in verschillende soorten ruimtes om specifieke emotionele reacties op te wekken.

Veel mensen die bezig zijn met het inrichten van kantoren, zijn zich bewust van de effecten die een bepaalde kleur op het welzijn en de productiviteit van mensen kan hebben. In een kantoor wordt idealiter een palet aan kleuren gebruikt. Een combinatie die energiek is en de productiviteit een boost geeft, zonder de zintuigen te veel te prikkelen. Felle kleuren kunnen afleidend werken. Rood, oranje en geel maken mensen bijvoorbeeld impulsief. Eén van de redenen waarom fastfoodketens vaak deze kleuren gebruiken.

Op kantoor wilt u juist een kleurenpalet dat een gevoel van kalmte en ontspanning oproepen, maar ook zorgen voor creativiteit en positieve energie. Groen, blauw en paars zijn ideaal voor kantoren. Groen wordt vaak geassocieerd met natuur en stimuleert creatie. Blauw werkt ontspannend en staat voor veel mensen voor gezondheid en rust. Paars vermindert stress. Felle tinten werken het beste op plekken waar creativiteit nodig is, zoals in vergaderruimtes of op samenwerkplekken. Oranje kan hierbij juist wél weer heel goed werken, omdat het ook zorgt voor enthousiasme, verandering en energie.

Het gebruik van kleuren op kantoor gaat verder dan alleen de kleur van de muren. Er komt bijvoorbeeld ook materiaalgebruik bij kijken. Kiest u voor een kantoor met een kleurenpalet geïnspireerd op de natuur? Dan kunt u dit terug laten komen door bijvoorbeeld veel planten in de ruimte te plaatsen en door te kiezen voor bijvoorbeeld een houten muur.

Door een werkruimte te creëren met focus op de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers zet u een stap in de juiste richting voor zowel het bedrijf als de medewerkers. Het vermindert het aantal ziektedagen, motiveert medewerkers en stimuleert hun productiviteit. Win-win-win!