Go green: 17 tips voor een duurzaam kantoor

Duurzaamheid is een hot topic. Veel mensen proberen hun steentje bij te dragen en bewuster te leven. Ook in het bedrijfsleven valt er nog een hoop te winnen en gelukkig kunt u ook op kantoor stappen zetten om uw impact op het milieu zo veel mogelijk te verkleinen. Deze tips helpen u op weg naar een duurzamer kantoor.

Zorgen dat het hele kantoor duurzamer wordt is lastiger dan thuis. Op kantoor werken vaak immers meer mensen en niet iedereen zal even hard willen meewerken. Toch kunt u met kleine aanpassingen al een hoop bereiken. De tips in dit artikel vergen geen enorme investering of inspanning en zijn dus voor iedereen bruikbaar. Pik eruit wat voor uw bedrijf relevant én haalbaar is.

1. Meer planten

Planten zorgen niet alleen voor meer zuurstof in de lucht, maar ook voor het broodnodige groen in de werkruimte. Zorg dus voor minimaal één plant in iedere werkruimte.

Benieuwd waarom planten zo’n goede toevoeging zijn voor een werkruimte? Lees verder!

2. Beperk het aantal tijdschrift- en krantenabonnementen

Is het bedrijf al jaren geabonneerd op verschillende kranten en tijdschriften? Kijk dan eens goed welke écht noodzakelijk zijn. Natuurlijk is het fijn als gasten iets kunnen lezen terwijl ze wachten op hun afspraak, maar is het echt nodig om drie verschillende kranten of tijdschriften aan te bieden?

Zorg er ook voor dat oude nummers gerecycled worden.

3. Recycle gebruikt meubilair

Bent u toe aan nieuw kantoormeubilair? Geef uw oude bureaus en stoelen dan een tweede leven als ze nog bruikbaar zijn. Er zijn tal van bedrijven die niet het budget hebben om nieuw kantoormeubilair aan te schaffen. Een andere goede optie is om het meubilair aan medewerkers te geven om hun thuiskantoor in te richten. Zo kunnen ze ook thuis op een ergonomisch verantwoorde manier werken.

Meer tips over het inrichten van een thuiskantoor? Lees verder…

4. Print altijd dubbelzijdig

Beter nog is het om helemaal niet te printen, maar op veel kantoren is dat nog een brug te ver. Stel de printer daarom zo in dat deze standaard dubbelzijdig print. Dat scheelt een hoop printpapier.

5. Kies voor milieubewuste producten

Als bedrijf koopt u waarschijnlijk een hoop producten in. Van kantoormeubilair tot lunchgerechten. Kies daarbij zo veel mogelijk voor lokaal geproduceerde en milieuvriendelijke opties.

6. Doe de lichten uit

In ruimtes waar niemand is, hoeft geen licht aan te blijven. Hang briefjes op om collega’s te helpen herinneren om het licht uit te doen bij het verlaten van een kamer. Het kan ook werken om verlichting met een bewegingssensor te installeren.

7. Gebruik de stand-by modus van apparaten

Motiveer medewerkers om de stand-by modus van bijvoorbeeld hun computer in te stellen. Hierdoor gebruikt een computer minder stroom als hij een tijdje niet gebruikt wordt.

8. Plaats papierbakken

Door verschillende papierbakken op kantoor te plaatsen, stimuleert u het hergebruik van papier. Bijvoorbeeld printjes die niet goed gelukt zijn, maar waar verder geen gevoelige informatie op staat. In plaats van deze papieren direct weg te gooien, kunnen andere collega’s ze gebruiken als kladpapiertje.

9. Ga voor LED-verlichting

Vervang alle lampen op kantoor door de zuinigere en milieubewustere LED-lampen. De lampen verbruiken tot 75% minder energie én gaan drie keer zo lang mee als bijvoorbeeld gloeilampen. Door de lange levensduur zijn LED-lampen ook een geschikte optie voor kleinere budgetten.

10. Koop gerecycled papier

Kies altijd voor gerecycled printpapier als er nieuw papier gekocht moet worden. Vaak is dit nét zo goed als ander papier en niet of nauwelijks duurder.

11. Geen plastic of papieren kopjes meer

Papieren of plastic koffie- en theekopjes leveren onnodig veel extra afval op. Vervang ze door herbruikbare mokken.

12. Gebruik ecologische schoonmaakmiddelen

Reguliere schoonmaakmiddelen bevatten veel stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Kies daarom voor schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn, geen petroleum bevatten én niet giftig zijn. Als er een schoonmaakbedrijf is die het kantoor schoonhoudt, zorg dan dat u een partij kiest die milieubewust werkt.

13. Geen papieren handdoekjes meer

Vervang de papieren handdoekjes dispenser in de toiletten door gewone handdoeken. Dit scheelt een hoop afval.

14. Recycle alles

Plaats speciale bakken voor allerlei soorten afval op een prominente plek in de keuken of kantine. Hang er een duidelijke instructie bij waarop staat wat er in welke bak moet.

15. Doneer restjes

Heeft u te veel eten ingekocht voor een vergadering of event en krijgen uw collega’s het niet op voordat het bederft? Doneer het dan aan een lokale voedselbank of soortgelijke organisatie.

16. Trek de stekker uit het stopcontact

Laat u ook de stekker in het stopcontact zitten als u een apparaat niet gebruikt? Dan blijft het apparaat stroom gebruiken. Haal de stekker dus altijd uit het stopcontact.

17. Stimuleer milieubewuster woon-werkverkeer

Geef medewerkers een extra stimulans om met het openbaar vervoer of de fiets naar hun werk te komen. Bijvoorbeeld door een gunstige reiskostenvergoeding of andere extra’s.

Zoals u ziet kunt u heel veel kleine stappen zetten die uw werkomgeving een stukje milieubewuster maken. Al die stappen samen zorgen voor een behoorlijk duurzaam kantoor!