Hoe dagdromen stress kan verminderen en de creativiteit stimuleert

Wie is er niet als kind op gewezen dat dagdromen slecht is voor de focus? Maar wat blijkt? Al die mensen hadden het bij het verkeerde eind. Dagdromen heeft namelijk een stuk meer voordelen dan we ons realiseren. Het geeft het brein de tijd om te resetten, stimuleert de verbeeldingskracht, helpt bij probleemoplossend denken, vermindert stress en zorgt dat we vriendelijker zijn.

Niet voor niets zijn kinderen vaak een stuk beter in staat om creatieve oplossingen te bedenken en kunnen ze volwassenen soms nog een hoop leren over out of the box denken. Kinderen denken niet in hokjes en laten zich in hun gedachten niet tegenhouden door wat ‘hoort’. En daar kunt u wat van leren. De voordelen van dagdromen zijn er dus zeker. Maar op welke manier maakt u er tijd voor zonder dat uw collega’s denken dat u de kantjes er vanaf loopt?

1. Kies het juiste moment
Toegegeven, het komt misschien wat ongeïnteresseerd over als u weg droomt tijdens een vergadering of een gesprek. Kies daarom de juiste momenten, bijvoorbeeld tijdens de koffiepauze. Beweging is gezond, daar schreven we al eerder over. Dagdromen hoeft niet per se aan uw bureau te gebeuren, maar kan ook tijdens een wandeling in het park tegenover uw kantoor. Daarbij hoeft u niet alleen over werkgerelateerde zaken te dagdromen. Waar uw volgende vakantie naartoe gaat of wat u die avond wilt eten zijn ook prima onderwerpen die net zo goed een positief effect hebben.

2. Zet een wekker
Vergeet u vaak te pauzeren? Zet een wekker om uzelf te helpen herinneren. Al neemt u elke keer maar een paar minuten de tijd om even achterover te leunen en uw gedachten de vrije loop te laten gaan. Vindt u het lastig om na zo’n break weer aan de slag te gaan? Zet ook daarvoor een wekker. Het geluid helpt om weer terug te keren naar de waan van de dag en verder te gaan met uw werk.

3. Kijk naar foto’s voor inspiratie
Hoewel het essentieel is dat u uw verbeelding gebruikt, is het voor sommige mensen lastiger om in de juiste flow te raken. Het kan dan helpen om bijvoorbeeld foto’s te bekijken of door boeken te bladeren. Een raam kan ook de juiste inspiratie bieden, bijvoorbeeld door een tafereel dat u op straat ziet of de natuur waardoor u geïnspireerd raakt.

4. Schetsen
Kleine tekeningetjes maken (ook wel doodlen genoemd) zorgt voor sterkere connecties in het brein. Door te tekenen, linkt het brein nieuwe informatie aan een actie, waardoor u beter kunt onthouden. Geen fan van tekenen? Ook kleurboeken voor volwassenen zijn een uitstekende manier om het brein te stimuleren.

5. Dagdroom buiten kantoor
Natuurlijk leent dagdromen zich ook uitstekend voor plekken waar u zich buiten kantoortijd bevindt. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling door het bos of terwijl u op een regenachtige zondagmiddag op de bank zit te lezen. Dagdromen is heel goed te combineren met activiteiten waar u niet al te veel concentratie voor nodig heeft. Bijvoorbeeld stofzuigen, tuinieren of terwijl u moet wachten voor uw afspraak bij de tandarts.

Dagdromen heeft niet alleen een positief effect op de creativiteit en het probleemoplossend vermogen, maar geeft u vaak ook een positiever gevoel over uw eigen leven. Door uw perspectief te veranderen, kunt uw leven veranderen. Droom weg over een perfect verlopen presentatie, een goedlopend project of een promotie.

Hoe meer u de voordelen van dagdromen gaat zien, hoe meer u er aan heeft. Dus laat uw gedachten gerust eens afdwalen als de situatie het toelaat. U kunt er haast zeker van zijn dat die gedachten een doel hebben, of u dat nou wel of niet direct inziet.