In drie stappen de juiste mindset voor een leuke werkdag

Dagen waarop het werken niet wil lukken omdat uw motivatie ontbreekt. Zelfs als u werk doet dat u ontzettend leuk vindt. Klinkt dat bekend? Een paar kleine tweaks in uw mindset kunnen uw werk en uw dag weer leuk en productief maken.

“Als je geen zin hebt, dan maak je maar zin”, heeft iedereen als kind wel gehoord. Niemand die ons echter heeft verteld hóe we dit dan moeten doen. Drie simpele maar niet altijd makkelijke manieren die werken:

Waarom?
Uw taak heeft altijd een doel. Vraag uzelf dan ook af wat uw ’waarom’ is. Waarom doet u die taak? ‘Omdat het moet van de baas’ en ‘om geld te verdienen’ zijn geen goede motivaties. Intrinsieke motivaties zijn dat wel. Wat is het uiteindelijke doel wat u met uw werk bereikt? Op welke manier helpt u mens of dier? Welk probleem lost u op? Schrijf dit doel eventueel ergens op waar u er dagelijks aan herinnerd wordt.

Ontspan
Een ontspannen manier van werken is veel effectiever dan een gehaaste manier, want haast levert alleen maar stress en fouten op. Ontspannen werken in een hectische omgeving is moeilijk, maar kan makkelijker worden als u zich niet laat beïnvloeden door alle drukte om u heen. Neem zodra u zich opgejaagd voelt enkele minuten voor uzelf, ga op een rustige plek zitten en adem een aantal keren diep in via de neus, tot u zich wat rustiger voelt. Voor een goede start van de dag kunt u hier ook mee starten, bijvoorbeeld in de vorm van een geleide meditatie.

Focus
Bent u eenmaal aan het werk, werk dan met focus. Pak alle spullen die u nodig heeft, zet de programma’s klaar die u gebruikt en besteed uw aandacht alleen daar aan. Zonder uzelf af van de chaotische wereld door bijvoorbeeld uw telefoon uit te schakelen en instrumentale muziek te luisteren via een koptelefoontje. Werk in blokken van 25 minuten, neem tussen deze blokken door 5 minuten pauze en loop in die korte tijd even bij uw computer vandaan. Drink ook voldoende water en wees bewust van wat u eet.

Op deze manier bent u bewuster dan anders bezig met uw werk, wat het een stuk leuker maakt. Werkze!