Is staand werken gezonder?

Te veel en te lang zittend werk doen, is ongezond. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat structureel meer dan vier uur per dag aaneengesloten zittend werk doen, niet alleen zorgt voor gezondheidsklachten, maar ook de levensverwachting reduceert. Bij het werken achter een beeldscherm zijn de acute klachten nog sterker, omdat men dan niet alleen zit, maar ook voortdurend dezelfde houding heeft.

Veel mensen denken dat het niet zo’n vaart loopt, omdat ze naast hun werk ook veel sporten. Hoewel sporten ook hoort bij gezond leven, blijkt toch dat het de risico’s van teveel zittend werk niet kan compenseren. Bij de risico’s kunt u denken aan rugpijn, kans op hart- en vaatziekten, verhoogde kans op overgewicht en diabetes. Volgens een Australisch onderzoek van de Universiteit van Queensland uit 2008 zijn die risico’s zelfs groter dan de risico’s die aan roken kleven.

staand werken

Is staand werken de oplossing?

Zittend werk staand doen kan een oplossing zijn. Werken achter een beeldscherm kunt u bijvoorbeeld prima staand doen, we zijn het alleen niet gewend. Teveel staan kan overigens ook ongemakken veroorzaken, zoals spataderen en voetklachten. Toch zijn deze gevolgen vaak minder ingrijpend dan de gevolgen van teveel zittend werk.

De beste oplossing is het zoeken naar afwisseling. Regelmatig achter het bureau vandaan komen en bewegen, voorkomt klachten en bevordert de gezondheid. Als uw werk dat niet toelaat, kan een elektrisch zit-sta bureau ook uitkomst bieden. Deze bureaus zijn ontworpen om er zowel staand als zittend achter te kunnen werken.

Voordelen van staand werken

Degenen die proberen om staand te werken, moeten vaak even wennen. Maar daarna zijn ze meestal erg enthousiast. Zo spreken personen die experimenteren met staand werken over een betere concentratie, hogere productiviteit, meer energie en zelfs over meer creativiteit. Men zou wellicht verwachten dat staand werken juist extra energie kost, maar gebruikerservaringen leren het tegenovergestelde. Dit is eenvoudig te verklaren. Staand werken zorgt – in vergelijking met zittend werk – namelijk voor een betere doorbloeding en verbranding van meer calorieën. Dit geeft veel extra energie.

Ook de betere concentratie en de extra creativiteit zijn makkelijk te verklaren. Onze hersenen hebben voldoende zuurstof nodig om optimaal te functioneren. Als de hersenen, als gevolg van een betere doorbloeding meer zuurstof krijgen, zullen ze ons ook beter laten presteren.

Een andere mooie manier van variatie is om uw zit-sta bureau te combineren met een kruk of bureaufiets. Hiermee blijft u in beweging achter uw werkplek.

Maar als u nu, ondanks dat u zittend werk heeft, totaal nog geen klachten heeft? Wees dan blij, maar bedenk wel dat voorkomen beter is dan genezen. Daarnaast kunt u ook vanwege de betere prestaties kiezen voor de afwisseling. Want als een bureau waaraan u afwisselend staand en zittend kunt werken u beter laat presteren, dan is zo’n investering snel terugverdiend.