Last van uw ogen? 5 tips om problemen te voorkomen

Onze ogen krijgen veel te verduren. Vanaf het moment dat we opstaan totdat we weer gaan slapen kijken velen van ons constant op een schermpje. Of dat nou uw mobiele telefoon, laptop, tv of tablet is, al die schermen zijn behoorlijk schadelijk voor uw ogen. Deze tips helpen u om uw ogen gedurende de werkdag én daarna te ontzien.

Heeft u wel eens last van uw ogen na een lange dag achter uw computer? Van langdurig naar een scherm turen raken uw ogen geïrriteerd, waardoor u last kunt krijgen van klachten als hoofdpijn, nekpijn of last van uw schouders en u zich minder goed kunt focussen. Deze tips helpen u om uw ogen de nodige rust te gunnen.

Zorg dat u niet verblind wordt

Vervelend he, als de zon precies op uw beeldscherm valt… Naast dat dit voorval behoorlijk irritant is tijdens het werken, heeft het ook nog eens effect op uw ogen. Het weerkaatsende licht kan u verblinden en uw ogen onnodig vermoeien. Zorg er daarom voor dat uw beeldscherm geen zonlicht vangt óf gebruik een goed zonnescherm.

Gebruik een bureaulamp

Naast verblinding door de zon, is er op veel kantoren ook veel te veel kunstlicht. Het licht helemaal uitlaten werkt op de meeste kantoren niet, maar haal bijvoorbeeld eens een paar TL-buizen weg. Een bureaulamp kan juist weer wat extra licht geven op plekken waar dat écht nodig is.

Plaats het scherm op de juiste hoogte

Veel mensen gaan de mist in met de hoogte en afstand tot hun monitor, met pijnlijke ogen tot gevolg. Uw computerscherm moet op een afstand van 50-65cm staan en de bovenkant van het scherm moet net iets boven ooghoogte bevinden. Plaats uw scherm bijvoorbeeld op een verhoging of gebruik een monitorarm.

Kies voor een groter lettertype

Kleine lettertjes zijn in een boek al lastiger te lezen en dat geldt zeker ook voor kleine lettertjes vanaf een scherm. Als u moeite moet doen om de letters van uw scherm te lezen, is de kans groot dat u gaat knijpen (dit gebeurt vaak onbewust). Als gevolg daarvan gaat u vaak iets naar voren in uw stoel zitten om te zorgen dat u dichterbij uw scherm komt te zitten. Naast vermoeide ogen belast u daarmee ook uw nek en schouders nog eens extra. Gelukkig is de lettergrootte op vrijwel alle beeldschermen aan te passen.

Neem voldoende pauze

Uren en uren achter elkaar naar een beeldscherm turen is nooit goed, welke andere maatregelen u ook neemt. Zorg daarom voor voldoende pauze voor uw ogen. Bijvoorbeeld elk uur even een paar minuten. Let wel op dat u in deze minipauzes uw ogen ook echt even rust geeft. Laat dus ook uw telefoon en/of andere beeldschermen links liggen.

Met deze tips houdt u uw ogen in optimale conditie. Iets waar u de hele werkdag plezier van zult beleven!