Lunchen op het werk

Dat het ontbijt een belangrijk begin van de dag is, is tegenwoordig genoegzaam bekend. De lunch is echter minstens zo belangrijk om de dag goed door te komen. In Nederland wordt op veel verschillende manieren tussen de middag gegeten: in de kantine, buiten, achter het bureau… Maar wat is nou wijsheid?

Vooropgesteld: lunchen is belangrijk. Tussen de middag eten is namelijk bedoeld om nieuwe energie te geven. Sommige mensen lunchen ongezond, onregelmatig of zelfs helemaal niet. En hoewel bijna 78 procent van alle werkende Nederlanders dagelijks luncht, slaat toch nog altijd zo’n 10 procent meerdere malen per week deze maaltijd over. Werknemers die niet lunchen, komen voedingsstoffen tekort die nodig zijn om energie te krijgen, waardoor de productiviteit met zo’n 40 minuten per dag daalt. Bovendien zorgt onvoldoende of niet lunchen ervoor dat werknemers later op de dag (weer) trek krijgen, met als gevaar dat ze dan eerder naar ongezonde tussendoortjes grijpen of ’s avonds meer eten om het gemis van de lunch te compenseren.

Lunchen op het werkIn totaal luncht bijna een derde van de Nederlanders aan zijn/haar bureau. Uit een experiment van een Duitse universiteit is gebleken dat dat zo z’n voordelen kan hebben. Werknemers die hun lunch achter hun bureau nuttigen, zijn productiever en meer gefocust. Maar even van de werkplek weg en de lunch samen met collega’s delen, blijkt ook goed te zijn: die werknemers zijn meer ontspannen, creatiever en enthousiast dan degenen die achter hun bureau blijven zitten. Bovendien hebben ze wat meer beweging, spreken ze hun collega’s en kunnen ze buiten even een frisse neus halen.

Hele strakke regels voor lunchen op het werk zijn er dus niet. De meest geschikte lunchplek hangt onder andere af van factoren als soort functie, werkplek en gezondheid. Werkgevers kunnen hun medewerkers in elk geval wel wijzen op het belang van een goede en gezonde lunchpauze. Voor werknemers die het altijd het te druk hebben om te lunchen is een tijdmanagementcursus wellicht een idee. En controle van het maaltijdaanbod in de bedrijfskantine en gezond voedsel op het menu zetten, zijn mogelijkheden om een goede lunch aantrekkelijk te maken.