Medewerkers meer laten bewegen op de werkvloer: zo doet u dat!

Van jongs af aan leren we zittend te werken. In de kleuterklas zitten de kinderen in een kring en dat gaat zo door tot de vervolgopleiding aan een hogeschool of universiteit. En heeft u een kantoorbaan, dan verandert er daarna waarschijnlijk ook weinig en zit u weer het grootste gedeelte van de dag op een bureaustoel. Gelukkig kunt u wel wat doen om te zorgen dat u of uw medewerkers meer bewegen tíjdens kantooruren.

Regelmatig even bewegen tijdens de werkdag is zo veel gezonder dan de hele dag stilletjes op een bureaustoel zitten. Bovendien stimuleert het de productiviteit én creativiteit. Maar sommige medewerkers hebben misschien een duwtje in de juiste richting nodig om van hun stoel af te komen.

Als werkgever kunt u daarmee helpen. Geen zorgen, dit betekent niet dat medewerkers gedurende de werkdag naar de sportschool moeten. Kleine beweegmomenten zijn belangrijker om het zitten even te onderbreken. Even twee minuten opstaan per half uur zitten is een goede verhouding. Medewerkers kunnen dit doen door bijvoorbeeld staand te telefoneren, de trap te nemen in plaats van de lift, te gaan staan als een collega aan het bureau komt voor een vraag, een lunchwandeling te nemen of door naar collega’s toe te lopen in plaats van ze te bellen.

De bedrijfscultuur is hierbij heel belangrijk. Als het gewoon is om elkaar voor elk wissewasje te mailen in plaats van even naar een collega toe te lopen, kan het even wat inspanning kosten om dit aan te passen. Hiervoor is het verstandig om iemand van personeelszaken en verschillende leidinggevenden aan te haken. Deze tips helpen u om meer dynamisch te werken:

1. Zorg dat de omgeving verandert

Een belangrijke stap in de richting van dynamisch werken, is zorgen dat het kantoor beweging stimuleert. Staan overal stoelen? Dan gaan mensen eerder zitten. Haal de overbodige stoelen weg en u zult zien dat mensen eerder staand gaan overleggen. Iets anders wat kan werken, is door de afstand tussen verschillende dingen in het kantoor te vergroten. Als u de mogelijkheid heeft, plaats zaken als het kopieerapparaat en de koffiemachine eens wat verder weg van de werkplekken en zorg dat overlegplekken bijvoorbeeld op een andere verdieping zijn. Ook het plaatsen van meer dynamisch meubilair kan helpen. Bijvoorbeeld een zit-sta bureau, een bureaufiets of sta-tafels om aan te vergaderen of aan te lunchen.

2. Maak het voordeel duidelijk

De meeste mensen weten wel dat langdurig zitten niet zo goed is voor de gezondheid. Maar veel van hen zien vooral de voordelen op de langere termijn, waardoor het niet direct urgent is om nú wat te veranderen. Benoem daarom ook de voordelen van regelmatig bewegen op de korte termijn. Bijvoorbeeld een vitaal gevoel en meer energie aan het einde van de werkdag.

3. Doorbreek de gewoonte

Het doorbreken van de gewoonte en de cultuur is het lastigste aspect. Zitten is een gewenning geworden, iets waar we niet over nadenken, maar gewoon doen. Een verandering werkt vaak alleen als het stapsgewijs wordt doorgevoerd en als medewerkers er achter staan. Maak meer bewegen dus ook zeker niet verplicht, maar bouw het rustig op. Plaats statafels voor vergaderingen of een paar zit-sta bureaus voor mensen om aan te werken. Hiermee maakt u het gemakkelijk voor mensen om staand te vergaderen, te lunchen of te werken, maar hebben ze niet het gevoel dat het ‘moet’. Mensen die heel enthousiast zijn, kunt u wellicht vragen om als een soort ambassadeur op te treden. Met een paar kleine wijzigingen, komen u en uw medewerkers al een heel eind!