Staand vs. zittend werken: wat is beter voor uw gezondheid?

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moet iedere volwassene op een dag minstens een half uur matig intensief bewegen. Maar veel mensen hebben een kantoorbaan en zitten meer dan de helft van de werkdag achter een bureau. En dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Hoe zorgt u dat u wél gezond bent op de werkvloer?

Zitten is het nieuwe roken. Het vergroot het risico op hart- en vaatziekten en kanker, zo bleek uit onderzoek. Niet gek dus dat er op de werkvloer een verandering gaande is. Volwassenen tussen de 18 en 65 jaar zitten gemiddeld 9.6 uur per dag!

Bedrijven die flexibel zijn over waar werknemers werken en op welke manier ze dit doen (bijvoorbeeld met laptops in plaats van met een vaste computer) stimuleren medewerkers meer om actief te zijn gedurende de dag. Met de groei van bedrijven die op deze manier werken, groeit ook de vraag naar stabureaus. Maar is zo’n stabureau nou echt beter dan een bureau waaraan u zittend werkt? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rij.

Moet ik een sta- of een zit bureau kiezen?
Wanneer er nieuwe bureaus aangeschaft moeten worden, is het belangrijk om na te denken over het type bureau dat u wilt kopen. Denkt u na over een stabureau, dan is het verstandig om uzelf er een beetje in te verdiepen. Zo zijn er verschillende soorten stabureaus op de markt: bureaus op één hoogte, verstelbare en elektrisch verstelbare bureaus zijn allemaal bedoeld om uw activiteit gedurende de dag te verhogen.

Een stabureau is ontworpen om actiever te zijn gedurende de dag. Tegelijkertijd zorgt dit type bureau ervoor dat pijntjes en irritaties die bij langdurig zitten horen, minder grip op u krijgen. Het is belangrijk om goed te kijken naar de functionaliteiten van een stabureau. Die lopen namelijk behoorlijk uiteen. Bureaus die in hoogte verstelbaar zijn, zijn over het algemeen sowieso iets duurder dan een regulier bureau van dezelfde kwaliteit. Dit heeft te maken met de techniek die in het bureau verwerkt is, zoals bijvoorbeeld een motortje om het bureau automatisch in hoogte te verstellen.

Denkt u dat een normaal bureau een geschikte keuze voor u is, dan heeft u natuurlijk tientallen bureaus om uit te kiezen. Zo kunt u een bureau kiezen dat helemaal aansluit bij de stijl van het kantoor. Mocht u voor een traditioneler bureau kiezen, dan is een goede bureaustoel een onmisbaar item om te voorkomen dat u last krijgt van de eerder genoemde pijntjes en irritaties.

→ Lees meer tips voor iedereen met een zittend beroep

De voors en tegens van een stabureau vs een zitbureau

Voors en tegens Zit / Stabureau Zitbureau
Voor Zorgt ervoor dat u comfortabel en op de juiste hoogte kunt staan tijdens het werken en heeft u minder last van pijn in uw rug veroorzaakt door ‘hangen’ in een bureaustoel Een bureau waar u aan kunt zitten in combinatie met een goede bureaustoel zorgt voor een vermindering van rug- en nekpijn
Voor Staan tijdens het werk vermindert het risico op gewichtstoename omdat het stimuleert om meer te bewegen Goedkoper in aanschaf en bovendien meer keuze in materialen, afwerking en kleuren
Voor Een zit-stabureau zorgt ervoor dat je minimaal 80 minuten tot 120 minuten minder zit per dag.
 Tegen Vaak iets duurder door de extra techniek in het bureau. Tegenwoordig is echter het verschil met een zitbureau een stuk kleiner geworden waardoor een investering in een zit/sta bureau zeker de moeite waard is. Langdurig zitten zorgt voor een minder effectieve stofwisseling, wat het risico op obesitas en hart- en vaatziekten verhoogt. Elk extra uur dat mensen op een dag zitten, verhoogt hun risico op diabetes type 2 met 22%.

Zijn stabureaus dan beter dan zitbureaus?
De traditionele ergonomische bureaustoel met een bureau is bij veel bedrijven nog steeds populairder dan een stabureau. De zitbureaus zijn dan ook zeker geen slechte keuze, zolang er maar een ergonomische bureaustoel bij gekocht wordt. Een stoel die het lichaam niet ondersteunt op de juiste plekken, zorgt waarschijnlijk binnen afzienbare tijd voor klachten. Het mooie aan een zit/stabureau is dat dit type bureau medewerkers stimuleert om regelmatig te bewegen. Maar de hele dag staan is ook niet wenselijk. Dit kan lichamelijk ook weer vervelende gevolgen hebben. Een stabureau dat gemakkelijk en snel in hoogte te verstellen is, is dan ook de ideale oplossing voor veel kantoren. Afwisseling tussen zitten en staan is belangrijk!

Wilt u meer weten over stabureaus of er zelf eentje uitproberen? Maak een afspraak en kom langs in onze “work-in-showroom”.