Tips voor wachtruimte of ontvangstruimte inrichting

De wachtruimte of ontvangstruimte van uw praktijk of kantoor is veel belangrijker kan u in eerste instantie denkt. Het is namelijk de ruimte die al meteen een eerste indruk maakt op uw klanten, bezoekers of patiënten. Daarnaast is het de plek waar de bezoekers gaan nadenken, er bepaalde emoties ontstaan (tot rust komen, onrustig worden, ongemakkelijk etc.) en het is dé ruimte die de bezoeker misschien wel het meeste in zich opneemt. Het is dus heel belangrijk dat u ervoor zorgt dat de ontvangst inrichting perfect is zodat uw bezoeker het niet erg vindt om er wat tijd  door te brengen, of weer terug te komen. De ruimte moet mensen op hun gemak stellen en dus een positieve invloed hebben op hun gemoedstoestand. Hoe dit bereikt kan worden is te lezen in onderstaande tips voor een perfecte wachtruimte of ontvangstruimte inrichting.

Tip voor medische instellingen: creëer privacy voor uw patiënten
Een zeer belangrijke tip voor medische instellingen zoals een huisarts of ziekenhuis is: geef de patiënten wat ruimte in de wachtkamer en privacy. Mensen die ziek zijn willen niet dicht op de persoon naast hen zitten, maar willen zich afsluiten. Hier kunt ruimte voor creëren door de stoelen verder van elkaar af te zetten en zo nodig te werken met scheidingswanden.

Afleiding in de vorm van decoratie
Hoe gaat de wachttijd het snelste voorbij? Inderdaad met afleiding! Zorg er daarom voor dat er tijdschriften liggen, hang posters op met een mooie boodschap en zorg dat er kunst aanwezig is. Komen er ook kinderen in uw ontvangstruimte? Een speelhoekje kan dan wonderen doen. Al deze elementen kunnen op bepaalde manier uitgestald worden dat het er decoratief uitziet. De tijdschriften kunnen in een tijdschriftenbak of -rek of mooie mand en kunst is natuurlijk van zichzelf al decoratief.

Denk aan groen
Eigenlijk mag een beetje groen echt niet ontbreken in de wachtruimte of ontvangstruimte inrichting. Een paar planten in de ruimte geeft het meteen een huiselijke sfeer. Daarnaast vermindert de kleur groen stress en creëert het rust.

Handige en comfortabele meubels
Het is een beetje afhankelijk van uw wachtruimte of ontvangstruimte welke meubels hier het beste passen. In wachtruimtes wordt vaak gebruik gemaakt van een comfortabele en functionele wachtbank gekozen. Deze wachtbanken zijn in verschillende vormen en soorten stoelen. Het fijne is dat ze makkelijk zijn schoon te maken en te verplaatsen. In ontvangstruimtes waar doorgaans weinig mensen moeten wachten, is het beter om voor een mooie zitbank of fauteuil te kiezen. Dat staat professioneler en geeft een warmere sfeer.

Gebruik rustige kleuren
Mocht u de mogelijkheid hebben om meer kleur in de ruimte toe te voegen, kies dan vooral voor groen en blauw. Dit zijn rustgevende en ontspannende kleuren. Daarnaast stralen ze kalmte, vrede en betrouwbaarheid uit. Precies de juiste uitstraling dus voor uw wachtruimte of ontvangstruimte. Probeer de kleuren rood en zwart zoveel mogelijk te vermijden.

Garderobe
Een belangrijk doel van de entree en de ontvangstruimtes is dat het de bezoeker comfortabel gevoel geeft en dat de bezoeker zich welkom voelt. Een hele makkelijke en goede manier om dit te bereiken is door een garderobekast of garderobe kapstok neer te zetten. Het nodigt mensen uit om hun jas uit te doen, en de jas uit doen is een teken dat ze welkom zijn en mogen blijven. Tevens geeft dit meteen meer rust.

Goede verlichting
Bij een wachtruimte of ontvangstruimte is het belangrijk dat er een warme sfeer is, maar het moet er niet voor zorgen dat bezoekers sloom worden. Kies daarom niet voor geel licht, maar voor goed wit licht zodat de ruimte helder en open is. Daglicht is eigenlijk het beste. Wanneer dit niet mogelijk is, kunt u diverse mooie vloerlampen neerzetten in de donkere hoekjes. Aan het plafond kunt u een stijlvolle plafondlamp hangen.