Vier manieren om productief te werken vanuit huis

Het lijkt misschien de ideale situatie: werken vanuit huis. U kunt tien minuten voordat u start met werken uit bed stappen en hoeft zich geen zorgen te maken over uw kleding en die vervelende file ontloopt u ook mooi. Werken vanuit huis heeft zo zijn voordelen, maar het kan erg gemakkelijk zijn om nalatig te worden. Hoe zorgt u dat u gefocust en productief blijft en niet wordt afgeleid door zaken die in uw thuissituatie spelen?

In het begin kan het misschien even wennen zijn om effectief vanuit huis te werken. Deze tips helpen u op weg.

1. Sta vroeg op
Het is misschien verleidelijk om langer in bed te blijven liggen als u thuis werkt. Maar wist u dat ons lichaam zo’n twee uur nodig heeft voordat het compleet wakker is en geconcentreerd aan de slag kan gaan?

Illustratie door Fuzzyscience

‘s Ochtends, wanneer u net uit bed stapt, is uw melatoninegehalte nog steeds relatief hoog. Dit zorgt bij sommige mensen voor het welbekende ochtendhumeur. Door direct te beginnen met werken en geeft u uw lichaam niet de tijd om wakker te worden. Hoewel u misschien verwacht dat lekker snel aan de slag gaan de juiste strategie is, heeft dit dus eigenlijk een negatief effect op uw productiviteit.

Eén van de redenen waarom veel mensen productiever zijn op kantoor, is omdat de tijd tussen het opstaan en het daadwerkelijk starten met werken, een stuk langer is. De oplossing als u vanuit huis werkt? Probeer om bijtijds op te staan. In de tijd dat uw lichaam nodig heeft om in de juiste modus te komen, kunt u iets anders doen. Bijvoorbeeld sporten, alvast de groenten voor het avondeten snijden of het huis schoonmaken.

2. Plan uw dag
Het kan behoorlijk lastig zijn om bij te houden wat er allemaal gedaan moet worden. Een overzichtelijke to-do lijst kan helpen om overzicht te houden. Dat kan in een app of gewoon ouderwets op papier, net wat uw voorkeur heeft. Houd er rekening mee dat productief werken ook vraagt om voldoende pauzeren. Een bekende methode voor timemanagement die u kunt gebruiken is de Pomodoro Techniek. Deze methode gaat uit van blokken van een half uur. In dat half uur werkt u 25 minuten geconcentreerd aan een taak en vervolgens heeft u vijf minuten pauze. Deze manier van werken zorgt dat u beter gefocust bent omdat u intensiever werkt zonder dat u uren achter elkaar aan dezelfde taak werkt.

Werkt u liever wat langer achter elkaar door? Ook prima, maar zorg dan ook voor iets langere pauzes en loop bijvoorbeeld even een rondje. Door het huis even uit te gaan, geeft u uzelf letterlijk wat ruimte.

3. Werk niet vanaf de bank
Het lijkt misschien verleidelijk om thuis vanaf de bank te werken. Logisch: de bank zit comfortabel en u heeft alle ruimte die u nodig heeft. Toch kan dit een beetje té comfortabel worden. Bedenkt u zich eens: wat doet u als eerste als u thuiskomt na een lange dag werken? Hoogstwaarschijnlijk ploft u op de bank en geniet u van uw rust. Juist omdat onze hersenen de bank linken aan luiheid en ontspannen, kan het erg lastig zijn om productief te worden terwijl u op de bank zit. Daarnaast geeft de bank ook niet de juiste ergonomische steun die uw lichaam nodig heeft. Richt daarom een ruimte in die u alleen voor werkgerelateerde zaken gebruikt. Idealiter is dat een aparte kamer, waarin u zich compleet kunt afsluiten voor wat er in de rest van het huis gebeurt. Kies voor een degelijk bureau dat u op de juiste hoogte kunt afstellen en het allerbelangrijkste: een ergonomische bureaustoel.

Het ideale kantoor aan huis? Deze tips helpen u op weg.

4. Ga iets doen na werktijd
Een groot nadeel van werken vanuit huis is dat de lijn tussen wat werk is en wat vrije tijd, vervaagt. Dit kan stress veroorzaken en is slecht voor uw focus. Om te zorgen dat de lijn tussen werk en privé duidelijk is, kunt u na werktijd iets plannen met vrienden of familie. Op deze manier is het einde van uw werkdag duidelijk en heeft u gelijk een sociaal moment.

Nog niet overtuigd over thuiswerken de juiste optie voor u is? Lees dit artikel met 9 goede redenen waarom werken op afstand heel nuttig kan zijn.

Werkt u wel eens vanuit huis? Welke tips heeft u om productief te blijven?