We “rollen” 70km op onze bureaustoel

Bureaustoel kilometer teller

De bureaustoel, we zien hem of haar vaak meer dan onze eigen partner. Waarschijnlijk is er geen ander meubel waar je zo’n hechte band mee hebt als je bureaustoel. Dagelijks brengen we onze werkende uurtjes door op onze rollende vriend en velen van ons kunnen ook thuis geen afscheid nemen van de bureaustoel. Gemiddeld genomen “rollen” we zo’n 70km op de bureaustoel in ons werkende leven en brengen we zo’n 66.000 uur zittend op de bureaustoel door. Deze getallen zijn gebaseerd op fulltime kantoormedewerkers. De kilometers zijn berekend op het opstaan en aanschuiven aan het bureau waarin de bureaustoel rolt. Ook het af en toe rollen naar bijvoorbeeld de archiefkast is meegerekend. Toch vreemd dat de meerderheid van ons op een slechte stoel zit die het lichaam niet goed ondersteunt. Jaarlijks melden zich zo’n 150.000 tot 300.000 mensen ziek vanwege lichamelijke klachten. Een groot deel van deze klachten wordt veroorzaakt door een slechte bureaustoel. Als werkgever is het dus geen overbodige luxe om te zorgen voor een goed instelbare bureaustoel voor alle medewerkers. Niet alleen is dit van positieve invloed op de arbeidsproductiviteit, maar ook voorkomt dit vele lichamelijke klachten zoals nek- en rugpijn.

Waar moet een goede bureaustoel dan aan voldoen?

Goede zithouding Een goede bureaustoel is voorzien van de nodige instelmogelijkheden om de stoel per medewerker in te kunnen stellen. Daarbij is uiteraard de hoogte instelling van belang, maar ook in hoogte verstelbare armleuningen zijn belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat de rugleuning van de stoel de rug goed ondersteunt. Belangrijk voor degene die erop zit is dan om helemaal naar achteren aan te schuiven en niet half op het zitvlak te zitten. Hierbij kan dan een zitdiepte instelling handig zijn. Indien iemand regelmatig last heeft van zijn of haar rug kan gekozen worden voor een bureaustoel met lendensteun. Dit is een bolling aan de onderkant van de rugleuning die ervoor zorgt dat de onderrug goed wordt ondersteund. In veel stoelen zit dit ingebouwd, er zijn echter ook stoelen verkrijgbaar met een instelbare lendensteun zodat de druk op de onderrug verhoogd of verlaagd kan worden. Andere handige functies op een bureaustoel zijn gewichtsinstelling en synchroontechniek. De gewichtsinstelling moet zo worden gekozen dat het gewicht van de persoon die erop zit in balans is met de veerdruk van de stoel. De synchroontechniek zorgt ervoor dat de rugleuning van de stoel naar achteren bewogen kan worden en ook vastgezet kan worden in elke positie zodat de ondersteuning voor het bekken goed is. Vaak beweegt de zitting dan ook licht mee.


Na het aanschaffen van de bureaustoel is het belangrijk om als werkgever te controleren of de stoel ook juist wordt gebruikt. In veel gevallen lost het beter zitten op de bureaustoel al veel problemen op. Bij Officecity zijn wij u graag van dienst om te adviseren welke bureaustoel bij u past.