Werken op vakantie: wel of niet verstandig?

Met alle mogelijkheden die we vandaag de dag hebben, is het geen enkel probleem om van waar dan ook ter wereld uw werk te doen. Handig, want zo kunt u wat werk verrichten als u bijvoorbeeld op vakantie bent. Maar is het eigenlijk wel verstandig om te werken op reis?

Zon, zee en e-mail. Voor veel mensen (zowel zelfstandigen als werknemers) ziet hun vakantie er nu zo uit. Maar zelfs al kunt u overal werken, betekent dat dan dat u het moet doen? Welke psychologische factoren spelen er mee waardoor mensen gaan werken op vakantie? En brengt werken op vakantie niet meer slecht dan goed met zich mee?

De cultuur waarin werken op vakantie normaal is
Zou u niet moeten genieten van uw welverdiende rust als u op vakantie bent? Aan de andere kant, wie kent het vreselijke gevoel van een volledig overstroomde inbox na terugkomst niet? Dit is precies het dilemma waar veel werkenden vandaag de dag mee te maken krijgen. Of we nou af en toe onze e-mail checken of bewust onze laptops meenemen naar het zwembad, veel mensen werken op vakantie (alleen al 66% van de werkende Amerikanen). Maar waarom eigenlijk?

Devices gaan overal mee naartoe
De apparaten die we overal mee naartoe slepen, spelen een grote rol in dit verschijnsel. Daarmee hebben we voor een groot deel zelf de mogelijkheid gecreëerd om overal vandaan te werken. Daarnaast is er op heel veel plekken (gratis) wifi beschikbaar en is het daardoor bijna niet meer te verantwoorden om helemaal niet bereikbaar te zijn.

Maar de bedrijfscultuur speelt hierin ook een belangrijke rol. Als u bijvoorbeeld vaak locatieonafhankelijk werkt, legt u uzelf (soms onbewust) eerder druk op om ook op vakantie te blijven werken. Het is immers gewoon een andere locatie. Uit onderzoek (Project Time Off), blijkt 78% van de respondenten met een beter gevoel op reis gaat als ze van tevoren weten dat ze eventueel werk zouden kunnen doen. Daarmee toont het onderzoek aan dat veel werkenden liever de stress van werken op vakantie heeft, dan de stress die het oplevert om helemaal niet bereikbaar te zijn.

Veel ondernemers en medewerkers op belangrijke posities vinden dat zij niet de mogelijkheid hebben om helemaal offline te gaan, omdat er niemand anders is die hun taken kan overnemen.

Is het gezond om te werken op vakantie?
Of het nou de angst is om terug te keren naar een volle mailbox en stapels werk of de drang om uzelf te willen bewijzen, het is stress die ervoor zorgt dat we tijdens vakanties aan onze devices gekluisterd zijn en dat is heel erg ongezond.

Als u doorwerkt in de periode die u specifiek heeft gereserveerd voor vakantie, dan heeft u een probleem. Veel argumenten om te werken op vakantie ontstaan uit onzekerheid: niemand kan mijn werk doen; als ik ontspan lijk ik niet betrokken; misschien verlies ik wel mijn baan. Dit soort argumenten zijn het gevolg van een slechte werkcultuur waar geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over werken op vakantie. Belangrijk punt hierbij is dat als er geen grenzen zijn, medewerkers vaak hetzelfde doen als hun leidinggevende.

Laten we het belangrijkste voorop stellen: iedereen heeft af en toe even een break nodig van werken. Niemand zit te wachten op een burnout en dat is precies waarom het verstandig is om af en toe wel even vakantie te nemen. Door te werken op reis heeft u ook nog eens een minder plezierige vakantie. Door één uurtje werken per dag loopt u al 43x meer kans dat u zich later uw vakantie niet kan herinneren.

Als er één ding is wat u zou moeten meenemen uit dit artikel, laat het dan zijn dat de beslissing om wel of niet te werken op vakantie in ieder geval niet zonder nadenken moet worden genomen. Om te bepalen of het verstandig voor u is om te werken kunt u de volgende punten overwegen:

  • Moet u echt werken? Wat bereikt u ermee om op vakantie te werken? Als het werk kan wachten tot u terug bent, wat is dan uw reden om het nu te doen?
  • Vind u het oké om te werken? Kunt u duidelijk afbakenen wat u wel en niet doet terwijl u op reis bent?
  • Wie heeft er last van als u gaat werken op reis? Reist u samen met uw gezin? Hoe beïnvloed uw werk hun vakantie? Kunt u nog genoeg tijd samen besteden?
  • Wat voor werkt gaat u doen? Wat wilt u bereiken? Hoe lang wilt u maximaal aan het werk zijn?
  • Is het werk dat u doet van goede kwaliteit? Is uw vakantieadres de beste plek om te zorgen voor optimaal resultaat? Of is het beter om uw taken uit te stellen totdat u zich beter kunt concentreren.

Heeft u het gevoel dat u het werken op vakantie onder controle kunt houden? Laat u dan zeker niet tegenhouden! Maar zorg er wel voor dat u een duidelijk plan maakt én dat er voldoende tijd overblijft om te genieten.