Werknemers op hun gemak op kantoor zorgt voor betere resultaten

Als u thuiskomt van het werk voelt u misschien meteen al een verschil. U voelt zich ontspannen, tot rust komen en u trekt uw figuurlijke ‘werkjas’ uit. Veel mensen zetten op het werk een professioneel masker op. Ze zijn niet helemaal zichzelf, maar proberen een geperfectioneerde versie van zichzelf te laten zien. Misschien bent u op kantoor wel iemand, die u thuis totaal niet bent. Een bepaalde grens is goed, maar deze grens hoeft niet zo strikt te zijn als menigeen denkt. Zodra de grens vervaagt en men zich meer thuis voelt op kantoor, heeft dit een positieve invloed op onze werkproductiviteit en mentale gezondheid. Het is niet voor niets dat het Nieuwe Werken erop gericht is om mensen meer thuis te laten voelen.

Het belang van thuis voelen op kantoor
Jezelf kunnen zijn op kantoor, gaat gepaard met jezelf thuis voelen op kantoor. Dankzij, of misschien wel door, het flexwerken proberen steeds meer kantoren een huiselijke sfeer te creëren. Werknemers werken steeds meer thuis. Om het werken op kantoor aantrekkelijk te maken, worden werknemers terug gelokt door een hippe kantoor indeling en een warme kantoorsfeer. Zo wordt de werkvloer een leefruimte waar werknemers zich op hun gemak voelen en graag komen werken. Mensen werken harder als ze zich thuis voelen op kantoor en daarnaast zorgt het ervoor dat de productiviteit wordt verhoogd. Uiteindelijk loont zich dat in meer tevredenheid onder de werknemers, meer efficiëntie en betere resultaten.

Thuis voelen in een passende kantoorinrichting
De inrichting van het kantoor is essentieel om het gevoel van ‘thuis’ te creëren. Tegenwoordig kiezen steeds meer kantoren ervoor om meer charme en elegantie uit te stralen. De saaie witte muren zijn ingeruild voor een moderne look met meer gebruik van kleuren en decoratie. Op die manier wordt de werkomgeving steeds meer een katalysator van inspiratie, samenwerking en creativiteit.

Elementen die erg belangrijk zijn om het ‘thuisgevoel’ te creëren:
– Ontmoetingsplek voor werknemers: denk aan een patio, een barretje of koffiehoek
– Sfeervolle zithoek om te relaxen met gemakkelijke en mooie banken en fauteuils
– Een ontspanningsruimte met pingpongtafel, dartbord of voetbaltafel
– Ruimtelijke vergaderruimtes, het liefst met strakke en mooie vergadertafels en veel lichtinval.
– Ruimte waar werknemers in stilte kunnen werken

Durft u het aan om nog een stap verder te gaan?
Langzaamaan wordt het steeds meer een hype om het ‘thuis’ naar het werk te halen. Er zijn organisaties die hierin al flinke stappen hebben gemaakt. Onderstaand een aantal voorbeelden om uw organisatie nog meer huiselijk te maken.
– Huisdieren meenemen naar kantoor: huisdieren geven energie, vermaak en zorgen voor ontspanning. Misschien een leuk idee om te pitchen op kantoor?
– Veel planten op kantoor geeft al snel een huiselijke sfeer en helpen mensen te ontspannen.
– Beter en gezonder eten aanbieden in kantines. Een nieuw initiatief op de werkvloer: werknemers die voor elkaar een gezonde lunch koken en meenemen naar kantoor. Of eens in de maand gezamenlijk een gezonde lunch bereiden en meenemen.
– Geef werknemers eens de vrije hand om een gedeelte van het kantoor (of hun eigen kantoor) zelf in te richten.
– Op kantoor zitten mensen duidelijk meer dan thuis. Om ook op kantoor meer van houding te wisselen zijn zit sta bureaus een goede oplossing
– Thuis kan iedereen even ontspannen door een dutje te doen, frisse neus te halen of te gaan sporten. Waarom laat je werknemers op kantoor ook niet de tijd nemen voor een wandeling of meditatie?
– Gezamenlijk lunchen is een hele fijne manier om de dag te bespreken. Thuis eten mensen ook niet boven de computer. Probeer het gezamenlijk lunchen in de hand te werken door samen de lunch te bereiden en te zorgen voor comfortabele kantinetafels en –stoelen.
– Dagelijks een kort werkoverleg is een goede manier om ontspannen aan de dag te beginnen. Laat iedereen vertellen hoe de vlag erbij hangt zowel qua werk als op andere vlakken.