Zit- stabureaus

In Nederland zijn in kantoorruimtes de werkplekken over het algemeen ingericht met bureaus en bureaustoelen; vaak zijn deze meubels op verschillende manieren verstelbaar.
Zo kunnen ze aan alle ergonomische eisen voldoen.
Het gebruik van zit- stabureaus is in Nederland echter absoluut geen gemeengoed.
In Australië is echter heel veel onderzoek gedaan naar de fysiologische veranderingen die optreden als men te lang achter elkaar zit. De conclusie die daaruit getrokken wordt, is dat lang achter elkaar zitten negatieve gezondheidseffecten heeft. In Australië staan dientengevolge al veel meer zit- stabureaus in de kantoren.

Het is algemeen bekend dat iedere dag een half uur matig intensief bewegen gezondheidswinst oplevert. Uit onderzoek is echter ook gebleken dat als men meer dan tien uur per dag zittend doorbrengt, de kans op eerder overlijden met 40 tot 60 procent stijgt. De conclusie is dat minder zitten dus een langer leven betekent en deze extra tijd kan opgeteld worden bij de tijd die men aan het leven toe kan voegen door iedere dag een half uur matig intensief te bewegen. Iemand die iedere dag een half uur sport, maar verder zittend werk doet en de overige vrije tijd ook zittend doorbrengt, heeft ongeveer evenveel kans om te sterven als iemand die nooit sport maar wel minder dan acht uur per dag zittend doorbrengt. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan om uit te zoeken hoe het nou precies komt dat zitten invloed heeft op de duur van het leven, maar dát het zo is, is inmiddels wel gebleken.

Het is in de huidige tijd met computers, laptops, televisie, moeilijk om weinig uren per etmaal te zitten. Een zit- stabureau zou in dit verband een goed hulpmiddel zijn.
Sinds de Australische onderzoeken in Amerika bekend zijn geworden, worden daar al veel zit- stabureaus verkocht. Er bestaan zelfs al bureaus die zelf berekenen wanneer het tijd wordt om te gaan staan. De gebruiker kan met een druk op de knop het bureau dan in de stastand zetten. Deze geavanceerde bureaus geven aan het eind van de dag ook aan hoeveel calorieën er door de gebruiker verbruikt zijn. Ook zit- stabureaus in een eenvoudigere uitvoering, kunnen het aantal uren dat zittend wordt doorgebracht, drastisch beperken. Bovendien is de prijs hiervan natuurlijk lager dan die van het bureau in hightech uitvoering. De vraag is natuurlijk: als vaker gaan staan extra levensjaren oplevert, wat mag dat dan kosten?