Zo draagt een gezonde werkomgeving bij aan gezondere medewerkers

Een gezonde werkomgeving draagt bij aan gezondere medewerkers. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze stelling niet alleen waar blijkt, maar zelfs nog iets verder gaat: een goed ingericht kantoor met onder andere voldoende bewegingsmogelijkheden, licht, ruimte en groen draagt positief bij aan het welzijn, de gezondheid én het prestatievermogen van medewerkers.

Zeven maanden lang deden de Universiteit Twente en internationaal huisvestings- en vastgoedadviseur CBRE een diepgaand onderzoek naar de effecten van aandacht voor gezondheid en welzijn op de werkvloer. De resultaten zijn opzienbarend! Zo blijkt dat mensen significant beter functioneren én presteren in een gezonde werkomgeving. Maar daar blijft het niet bij. Ze gaven aan zich gelukkiger, energieker en gezonder te voelen, ook buiten de muren van het kantoorpand.

Meer aandacht voor een gezonde werkplek
De laatste jaren zijn gelukkig meer en meer bedrijven zich gaan realiseren dat gezonde medewerkers van belang zijn voor een succesvolle organisatie. Zo is er op veel kantoren aandacht gekomen voor ergonomische bureaustoelen, meer planten op de werkvloer en de juiste verlichting. Deze infographic laat de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek in één oogopslag zien:
infographic
Een positief effect voor iedereen
Gezond leven heeft dus een positief effect op het welzijn van de werknemer. Als ze die gezonde levensstijl ook op kantoor kunnen voortzetten, geeft dat hen een goed gevoel; wat weer een positief effect heeft op de productiviteit. Zakelijk gezien is het aanpassen van de werkomgeving dus een slimme investering. Gezondere kantoren met beter meubilair, meer bewegingsvrijheid voor werknemers, meer groen en betere verlichting zorgen ervoor dat de kosten die horen bij ziekteverzuim, burn-outs en een hoog personeelsverloop behoorlijk worden verlaagd.

→ Lees verder over de verzorging van planten op kantoor

Onverwacht bijkomend voordeel
Eén van de effecten die de onderzoekers niet direct hadden verwacht, was dat de medewerkers hun gezonde gewoontes ook mee naar huis namen. Zo dronken ze bijvoorbeeld niet alleen op kantoor meer water, maar kozen ze ook thuis vaker voor water met fruit in plaats van frisdrank of koffie.

Dit onderzoek van de Universiteit Twente en CBRE is niet het eerste onderzoek naar dit belangrijke onderwerp. Maar waar eerdere onderzoeken uitgingen van extreme situaties richtte het onderzoek van de Universiteit Twente zich juist op normale situaties en gezonde mensen. 2 maanden lang werd data verzameld van de gewone situatie. Vervolgens paste de onderzoekers iedere maand een element aan: meer groen, betere verlichting, meer ontspanningsmogelijkheden voor werknemers etc.

Op welke manier zorgt u voor een gezondere werkomgeving voor uw medewerkers?