Zo hebben licht en kleur een positief effect op uw medewerkers

De lente is weer begonnen en dat is ook op straat goed te merken. De bomen staan in bloei, het tuinmeubilair wordt weer van zolder gehaald en overal is kleur! Niet zo gek, want bij veel mensen staat het voorjaar nou eenmaal voor een vrolijk en kleurrijk seizoen. Ook binnen de muren van de kantoorruimte doen de lentekleuren wonderen voor uw medewerkers én dus ook voor het bedrijf. Hoe? Dat ontdekt u in dit artikel.

Een kantoorruimte inrichtingen is een moeilijke, maar belangrijke taak. Natuurlijk is goed kantoormeubilair onmisbaar voor de productiviteit en gezondheid van medewerkers, maar de juiste inrichting zorgt ook voor gemotiveerdere mensen! En één van de manieren om dat voor elkaar te krijgen, is door kleur en licht te gebruiken.

1. Natuurlijk licht zorgt voor een beter humeur

Het lijkt misschien relatief onbelangrijk, maar studies tonen aan dat natuurlijk licht kan zorgen voor een betere nachtrust en zelfs symptomen van depressie tegengaat. Een studie van de Amerikaanse Northwestern University toont aan dat kantoormedewerkers die in een lichte ruimte werken ‘s nachts beter slapen en meer sporten. Daarnaast zorgt het voor een beter humeur, houdt het de hormonen in balans en zijn medewerkers tevredener in hun baan (met lager ziekteverzuim tot gevolg). Tel deze zaken bij elkaar op en u heeft meer dan genoeg redenen om wat natuurlijk licht toe te voegen aan uw kantoorruimte.

2. Kleurrijke bureaus hebben effect op het gedrag

Iedereen op de wereld wordt beïnvloed door kleur, maar de manier waarop we die kleur interpreteren is onderdeel van onze persoonlijkheid en is dus voor iedereen anders. Maar hoe een kleur ervaren wordt, heeft niet zozeer te maken met de kleur, maar meer met de intensiteit ervan. Zo zal een felle, intense kleur stimuleren, terwijl een kleur met een lage intensiteit juist kalmeert. Door de juiste kleuren, in de juiste intensiteit op de goede plek in de kantoorruimte te gebruiken, kunt u exact de juiste werkomgeving creëren en zo het gedrag van medewerkers ‘sturen’.

3. Een creatieve inrichting stimuleert de hersenen

Kleurrijke bureaus, bureaustoelen en kastruimte winnen snel aan populariteit en we weten inmiddels ook dat natuurlijk licht een positief effect heeft op het humeur, maar er is nog iets wat effect kan hebben: creativiteit! En dat kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Een kunstmatige lichtbron op het bureau (bijvoorbeeld een hippe bureaulamp als de Flyte) zorgt voor net dat beetje meer licht op een geconcentreerde plek. Maar ook andere uitingen van creativiteit doen het goed op de werkvloer. Bijvoorbeeld een kunstwerk aan de muur, planten voor een persoonlijke touch (en kleur!) en spiegels om het binnenkomende licht te weerkaatsen. Juist die creatieve toevoegingen aan een interieur geven een kantoorruimte en de mensen die daarin werken, net dat beetje extra!

Licht en kleur zijn dus onmisbaar op de werkvloer. Maar net als bij zoveel dingen, werkt kleur gebruiken omdat het ‘moet’ of nuttig zou zijn, averechts als het niet goed aansluit bij de missie en visie van het bedrijf. Kleur moet functioneel zijn en medewerkers stimuleren, maar misschien nog wel belangrijker is dat het past bij de stijl van het bedrijf.