Zo overleven kamerplanten het op kantoor

Kamerplanten of ander groen op kantoor brengt vele voordelen met zich mee. Planten geven meer sfeer, het kantoor ziet er gezelliger en mooier uit en er is meer zuurstof. Reden genoeg dus om wat mooie plantjes aan te schaffen. Het enige probleem is vaak dat kamerplanten het niet altijd overleven op kantoor. Dan krijgen ze te weinig water, dan weer te veel en soms is het niet duidelijk wie ze nou water zou geven. Met onze tips overleven kamerplanten het wel op kantoor. Zo kunnen jullie met zijn alle genieten van wat groen!

Sterke planten voor grotere overlevingskans
Op kantoor is het niet handig om gevoelige plantjes op de vensterbanken te zetten. Die gaan vaak al kapot door er alleen maar naar te kijken. Schaf daarom sterke planten aan en zorg er daarnaast voor dat ze weinig water nodig hebben. Mochten jullie het dan een keer vergeten, dan houden de plantjes zich nog sterk. Kamerplanten, vetplantjes of (als je helemaal een sterke plant wilt) cactussen zijn altijd een goede keuze en hebben weinig water nodig (1 keer per week). Willen jullie wat meer kleur op kantoor? Orchideeën zijn ook redelijk sterk en je hoeft er niet vaak met de gieter langs. Als je deze prachtige bloemen uit de zon zet en wekelijks 3 seconde water geeft (dus met de gieter erboven en tot 3 tellen) dan houden ze het makkelijk een paar maanden uit.

Tips over water geven
De voornaamste reden dat planten het niet overleven is dat er niet goed water wordt gegeven. Met goed bedoelen we niet te veel en niet te weinig. Om meer controle te hebben over deze belangrijke taak is het verstandig om één persoon aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de planten. Zo voorkom je miscommunicatie. Daarnaast is het handig om een vaste dag (of 2 dagen) in de week aan te wijzen als ‘planten water geven dag’. Zorg dat iedereen op de vloer hiervan op de hoogte is zodat ze altijd kunnen helpen herinneren.

Kun je zo snel niet meer achterhalen wanneer je ook al weer water had gegeven? Hier een handige tip om te bekijken of de plantjes nodig wat vocht nodig hebben: voel aan de aarde. De aarde moet altijd een beetje vochtig zijn. Is deze erg vochtig, dan hoef je geen water te geven. Is de aarde heel droog? Pak dan de gieter erbij!

Zo ziet een plant eruit die te veel of te weinig water krijgt
Een andere manier om te bepalen hoe je plant er bijstaat is door de blaadjes te inspecteren. Zie je gele bladeren die wat zacht aanvoelen, dan ben je iets te enthousiast geweest met water geven. Zijn de blaadjes eerder dor, bruin en krokant, dan ben het waarschijnlijk al een paar weken vergeten.