Stappenplan werkplek instellen

De gezondheid en het welbevinden van de werknemer zijn belangrijk voor de productiviteit. Hiervoor is onder andere een goede werkhouding essentieel. Dit stappenplan beschrijft hoe de werkplek van de kantoormedewerker zo ingesteld dient te worden, dat gezondheidsklachten grotendeels kunnen worden voorkomen. Het gaat hierbij om de juiste instelling van de stoel, het bureau en de computerapparatuur waarmee gewerkt wordt.

Bureaustoel instellen:

Hierbij moeten zowel de juiste hoogte en diepte van de stoel ingesteld worden, als de juiste positie van de rugleuning en armleuning bepaald worden.

Stoelhoogte
Als de medewerker staat, dient de zitting ter hoogte van de onderkant van de knieschijf ingesteld te worden. Als de medewerker nu gaat zitten, dienen de bovenbenen horizontaal te zijn en moeten ze een hoek van 90 graden maken met de onderbenen. De bovenbenen moeten bovendien helemaal ondersteund worden door de lengte van de zitting. Een te hoog ingestelde zitting knelt de bloedsomloop af en een te laag ingestelde zitting ondersteunt de bovenbenen niet helemaal.

Stoeldiepte:
Tussen de zitting en de knieholte moet een ruimte vrijgehouden worden zo groot als één vuist. De holte in de onderrug moet ondersteund worden door de bolling in de stoel om te voorkomen dat de rug bolt.

Rugleuning
De rugleuning moet de rug goed ondersteunen en kan daartoe naar voren of naar achteren gezet worden. Als de rugleuning ook in hoogte verstelbaar is, moet het bolle gedeelte de onderrug goed ondersteunen. Als de rugleuning te hoog staat kunnen de schouders niet vrij bewegen en wordt de onderrug niet goed ondersteund. Een te lage rugleuning drukt het bekken naar voren waardoor men naar voren schuift op de stoel, hierdoor vormt zich een bolle rug. Indien iemand regelmatig lage rugklachten heeft, zorgt dan voor een stoel met een (verstelbare) lendensteun. De stoel Se7en in ons assortiment is een ergonomische stoel die ARBO goedgekeurd is en voorzien is van diverse instellingen om de stoel naar wens in te stellen. De stoel is verkrijgbaar met een stoffen rugleuning of een rugleuning van netbespanning.

Armleuningen
Bij ontspannen loshangende schouders, moeten de onderarmen horizontaal op de armleuningen liggen. De leuningen moeten zo kort zijn, dat de bureaustoel goed aangeschoven kan worden. Er zijn ook werknemers die met hun onderarmen steunen op het bureaublad.

 

Bureau instellen

Het bureau:
Zoals hierboven gesteld, dient de hoek tussen boven- en onderbenen 90 graden te zijn. De hoogte van het bureaublad moet ingesteld worden op precies dezelfde hoogte als de armleuningen. Als het niet mogelijk is het bureau hoger te zetten, kunnen er pootverlengers aangebracht worden. Ook kan, indien nodig, de bureaustoel hoger gezet worden maar dan kan het zijn dat de werknemer daarna een voetensteun nodig heeft. De benen moeten, ook in de breedte, voldoende ruimte hebben onder het bureau; geen prullenbakken of te grote ladeblokken onder het bureau dus. Het is beter niet teveel te hoeven reiken, dus met de buik tegen het bureau aanzitten is aan te raden. Houdt hierbij wel rekening met het feit dat als vuistregel aangehouden kan worden dat de afstand tot het beeldscherm ongeveer op afstand van een gestrekt arm moet zijn. De gemiddelde hoogte van een bureau is cica 73cm. Afhankelijk van de persoon die achter het bureau zit kan het bureau lager of hoger gezet worden.

Voetensteun
De voeten kunnen op de grond gezet worden. Als de werknemer echter de neiging heeft de voeten op de onderkant van de stoel te zetten, is het beter een voetensteun te gebruiken. Ook hier is het van belang de hoogte goed in te stellen. Te lage voetsteunen kunnen er toe leiden dat de werknemer gezwollen en of tintelende voeten krijgt. Te hoge voetsteunen verhogen de druk op het stuitje en kunnen tintelingen in de bovenbenen geven.

 

Beeldscherm

Afstand tot ogen:
De afstand tussen ogen en beeldscherm hangt af van de maat van het beeldscherm. Een vuistregel hiervoor is dat het scherm staat op de afstand van een gestrekte arm. De bovenrand van het scherm moet niet hoger staan dan op ooghoogte. Voor bijvoorbeeld een 17 inch scherm geldt een afstand van tussen de 60 en 85cm. Voor 19 inch is dit tussen de 70 en 95cm.

Voorkom reflectie:
Plaats een beeldscherm nooit tegenover een raam of voor een raam. Loodrecht op de ramen is dus de beste plaats en dan nog liefst minimaal drie meter bij de ramen vandaan. Ook de verlichting moet niet in de beeldschermen reflecteren. Lampen dus recht boven het bureau of achter het beeldscherm hangen.

 

Toetsenbord en muis

Als de onderarmen op de armleuningen liggen, kan het toetsenbord zo dichtbij staan dat de bovenarmen ontspannen langs het lichaam hangen terwijl er getypt wordt. Het is belangrijk te typen met ongebogen polsen, de pootjes van het toetsenbord kunnen dus ingeklapt worden. Bij gebruik van de muis moet de pols niet opzij bewogen worden. De muis moet dus heen en weer bewogen worden vanuit de onderarm en niet vanuit de pols. De muis moet niet te ver weg zijn: de bovenarmen moeten ook hier ontspannen langs het lichaam hangen. De gevoeligheid van de muis dient goed te worden ingesteld. Omdat dubbelklikken tot overbelasting van onderarm, nek en schouders kan leiden, is het beter in plaats hiervan de middelste muisknop te gebruiken indien deze aanwezig is.

Conclusie

Een goede houding is van groot belang voor de gezondheid van iemand die aan een bureau werkt. Dit is de basishouding: Voeten op de grond of op een voetensteun en de knieën in een hoek van 90 graden, rug tegen de rugleuning, armen en schouders ontspannen en hoofd rechtop. Het is verstandig regelmatig van houding te veranderen, kleine pauzes te houden en het beeldschermwerk af te wisselen met ander werk.

Ergonomische kantoormeubelen

Copyright © 2023 OfficeCity Kantoormeubelen B.V. - KvK: 57590133, BTW nummer: NL852647141B01