Ergonomie op het werk

Op kantoren lopen veel werknemers rond die lichamelijke klachten hebben doordat de fysieke arbeidsomstandigheden op hun werkplek niet ideaal zijn. In de arbeidsomstandighedenwet (ARBOwet) zijn regels vastgelegd die goede werkomstandigheden voor de werknemer bevorderen. Dit om te voorkomen dat werknemers ziek worden door hun werk. De werkgever moet, in overleg met de werknemer, dus zorgen voor de juiste omstandigheden. De Nederlandse Vereniging voor Ergonomie hanteert de volgende definitie voor het begrip ergonomie: “Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken, dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd”. Dit houdt voor de kantooromgeving in, dat de omstandigheden daar zo zijn dat de veiligheid, de gezondheid en het comfort gewaarborgd zijn, zodat de werknemers doeltreffend kunnen functioneren, dus een goede arbeidsproductiviteit hebben.

De kantooromgeving lijkt op zich een veilige omgeving, er wordt in het algemeen niet gewerkt met gevaarlijke apparatuur. Maar als de omgeving rommelig is, komt de veiligheid toch in het gedrang. Van rommelige, overvolle bureaus kunnen dingen afvallen waarover men kan struikelen of er kan hete koffie of thee omvallen die brandwonden veroorzaakt. Ook kan er sprake zijn van loshangende kabels waarachter men kan blijven haken, apparaten kunnen dan van een kast of bureau vallen en een werknemer kan ten val komen. Dit soort onveilige situaties is vaak eenvoudig te voorkomen: er kunnen kabelbinders aangebracht worden en er kunnen extra ordnerzuilen, archiefkasten, bureaukasten geplaatst worden, zodat iedereen voldoende opbergruimte heeft en niet alles op het bureau hoeft te blijven liggen.

De werkplek kan ook negatieve consequenties hebben voor de gezondheid van de werknemer. Als de zithouding niet goed is kan dit leiden tot rugklachten en vooral als dit samengaat met het maken van steeds dezelfde beweging, bijvoorbeeld tijdens bediening van toetsenbord of muis, liggen klachten aan nek, schouders, armen en polsen op de loer. Om dit te voorkomen is het gebruiken van ergonomisch verantwoorde kantoormeubelen heel belangrijk. De Nederlandse normcommissie NEN heeft de NPR 1318 opgesteld waarin duidelijk uiteengezet wordt, aan welke eisen verantwoord kantoormeubilair moet voldoen. In het kort betekent dit voor bureaustoelen dat de zithoogte, de hellingshoek van de zitting, de zitdiepte, de hoogte van de lendensteun en de armsteunen verstelbaar moeten zijn. Beenruimte is ook belangrijk, hiervoor moet minimaal 80 cm vrije ruimte zijn. Als de ergonomische bureaustoel goed is afgesteld staan knieën en ellebogen in een hoek van 90 graden. Een bureau of kantoortafel moet minimaal 120 cm breed en 80 cm diep zijn en ook hier is belangrijk dat de hoogte makkelijk te verstellen is. Sommige werknemers vinden het prettig een voetensteun onder het bureau te plaatsen. Voor de totale werkplek geldt, dat er minimaal 8m2 nodig is om goed te kunnen werken. Het beeldscherm dient recht tegenover het gezicht van de werknemer te staan, om te voorkomen dat het lichaam te veel gedraaid moet worden. Daartoe moet het beeldscherm draaibaar, kantelbaar en in hoogte verstelbaar zijn. Ook het werken met een documentenhouder kan ervoor zorgen dat er in een rechte houding gewerkt wordt.

Ergonomisch werken is dus ook op kantoor, van groot belang. Als werknemers veilig en gezond kunnen werken, zijn ze productiever en dat komt de werkgever ten goede. Om dit te bereiken is de aanschaf van ergonomisch verantwoord kantoormeubilair dan ook een goede investering.

Ergonomische producten

Copyright © 2008-2024 OfficeCity Kantoormeubelen B.V.