4 bijkomende voordelen van een milieuvriendelijk kantoor

De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de opwarming van de aarde en de menselijke invloed daarop. Velen van ons dragen hun steentje bij; door te recyclen, vaker het openbaar vervoer pakken of minder vlees te eten. Omdat we veel van onze dag op kantoor doorbrengen, is het niet gek dat we ook kijken naar mogelijkheden om de werkplek groener te maken. Want naast het positieve effect op het klimaat, heeft dat nóg vier bijkomende voordelen.

Of het nou om voedselverspilling terugdringen gaat of dat u bezig bent om meer natuurlijke materialen in uw kantoorinrichting te gebruiken, er zijn tal van kleine, maar impactvolle dingen die we kunnen doen om te zorgen dat ons kantoor een minder schadelijk effect heeft op het milieu. Mocht u nog uw twijfels hebben over de haalbaarheid van een ‘groener’ kantoor, dan helpen deze vier punten u wellicht om de keuze wat gemakkelijker te maken.

1. Een hogere productiviteit
Productieve medewerkers zijn ontzettend belangrijk voor een succesvol bedrijf. Daarom is het ook zo belangrijk dat werkgevers er alles aan doen om te zorgen dat hun medewerkers zo productief mogelijk zijn en hun doelen kunnen halen. Een milieuvriendelijker kantoor is een manier waarop u dat kunt bereiken.

Uit onderzoeken blijkt dat daglicht ervoor zorgt dat medewerkers ‘s nachts beter slapen, waardoor ze overdag gelukkiger, gezonder én productiever zijn. Daarnaast stimuleren planten op kantoor het geheugen, waardoor medewerkers méér kunnen bereiken.

2. Gezondere medewerkers
Zieke medewerkers kosten het bedrijfsleven jaarlijks miljoenen. Niet zo gek dus dat steeds meer bedrijven zich bezighouden met de gezondheid van hun medewerkers. Natuurlijk zijn zieke medewerkers niet compleet te voorkomen, maar met de juiste inzet zijn de gevolgen wel een stuk minder groot. Planten spelen ook hier weer een belangrijke rol. Ze zorgen er namelijk voor dat er meer zuurstof in de lucht zit. Bovendien is het aanschaffen van een paar planten een relatief kleine kostenpost, maar wél eentje met grote positieve gevolgen.

3. De juiste uitstraling
Hoe u uw kantoor ook inricht, het zegt altijd wat over uw bedrijf. Daarom is het ook zo belangrijk dat u goed nadenkt over de stijl die u wilt uitstralen én dat u zorgt dat dit aansluit bij uw merk. Hoe ‘groen’ een bedrijf is, wordt steeds belangrijker. Door in uw kantoorinrichting milieubewuste keuzes te maken, straalt u uit dat u waarde hecht aan het klimaat. En daarmee scoort u punten, zeker bij de jongere generaties. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld millennials steeds vaker kiezen voor bedrijven die milieubewust zijn in plaats voor de makkelijkste of goedkoopste optie. Door uit te dragen dat uw bedrijf waarde hecht aan milieuvriendelijkheid (bijvoorbeeld met een ‘groen’ kantoor), zal deze groep wellicht eerder voor u kiezen dan voor uw minder milieuvriendelijke concurrent.

4. Bespaar geld
Van overstappen naar zonne-energie tot medewerkers belonen voor minder papierverspilling, door bepaalde keuzes te maken verkleint u niet alleen de ecologische voetafdruk van uw bedrijf, maar kunt u ook flink besparen op de kosten. Natuurlijk, sommige aanpassingen, zoals isolatie en vloerverwarming, zullen eerst een investering vragen. Maar op de langere termijn betalen deze investeringen zich dubbel en dwars terug omdat u fors minder energie verbruikt.

Ook de kleine beetjes helpen. Medewerkers vragen om alleen documenten uit te printen als het echt niet anders kan, zorgt voor minder afval, minder onderhoud voor de printer én minder inkoop van papier, inkt etc.

Zo ziet u maar, een milieuvriendelijker kantoor heeft niet alleen een positief effect op uw ecologische voetafdruk, maar het bespaart u en uw team ook nog eens tijd en geld.