4 tips voor een ergonomische werkplek

Iedereen die wel eens uren achter elkaar op een slechte bureaustoel of aan de keukentafel heeft zitten werken, weet wat het resultaat daarvan is: pijn in de rug, schouders of nek. Een belangrijk seintje van uw lichaam dat uw werkplek wat verbetering nodig heeft. Negeer die signalen niet en maak uw werkplek ergonomisch met deze vier tips.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een goede werkhouding niet alleen een positief effect heeft op uw lichaam, maar zeker ook op uw productiviteit en creativiteit. Zonder lichamelijke blokkades kunt u zich beter focussen op uw werk.

Zet het beeldscherm op ooghoogte
Veel bedrijven werken tegenwoordig met laptops. Hierdoor zijn medewerkers flexibel en kunnen ze eigenlijk op iedere plek werken. Helaas kleeft daar ook een nadeel aan. Omdat u constant naar beneden kijkt, belast u onnodig uw nek, rug en schouders. Zorg er daarom voor dat uw beeldscherm altijd op ooghoogte staat. Kies bijvoorbeeld voor een laptopstandaard met een los toetsenbord en een losse muis.

Zorg voor de juiste werkhouding
Een juiste houding is essentieel als u een zittend beroep heeft. Een ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat uw bijna automatisch een betere houding aanneemt. Bij een goede bureaustoel, kunt u de armleuningen, de hoogte en de hoek van de zitting, de rugleuning en idealiter ook de lendensteun verstellen. Zo zorgt u ervoor dat de stoel helemaal is afgesteld op uw lichaam en u ondersteunt op de plekken waar u het nodig heeft.

Beweeg!
Pijn ontstaat als u te lang in een slechte houding zit te werken. Een gemakkelijke oplossing daarvoor is door regelmatig op te staan en een stuk te lopen. En dat moet eigenlijk vaker dan u denkt. Dus haal een kop koffie, ga met de trap naar een collega op een andere verdieping of geniet buiten van wat frisse lucht.

Wissel tussen zitten en staan
Misschien weet u het inmiddels, maar de hele dag zitten is niet goed voor uw gezondheid. Toch is de hele dag staan achter een bureau ook geen geschikt alternatief. De ideale manier om uw lichaam in goede conditie te houden is door zittend en staand werken af te wisselen. Kies voor een elektrisch verstelbaar zit-sta bureau om gemakkelijk en snel tussen zitten en staan te wisselen en zo optimaal gebruik te maken van uw werkdag. Om uw knieƫn te ontlasten, kunt u ervoor kiezen om op een zachte ondergrond te staan, bijvoorbeeld een mat.

Wat doet u al om uw werkplek ergonomischer te maken?