4 tips voor iedereen met een zittend beroep

Administratief medewerker, website-ontwikkelaar, tekstschrijver, boekhouder, ontwerper… Een kleine en zeker niet complete lijst met beroepen die mensen iedere dag vanuit een bureaustoel uitvoeren. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 86% van de mensen een zittend beroep heeft. Met alle vervelende gevolgen van dien…

Gelukkig hoeft u niet direct van baan te veranderen als u uw werkdag voornamelijk zittend doorbrengt. Want met wat kleine veranderingen kunt u uzelf of uw medewerkers gezonder maken. Deze vier tips helpen u op weg.

Sta op
De simpelste tip om te veel zitten tegen te gaan, is door regelmatig te gaan staan. Dat klinkt als een open deur, maar staand werken is lang nog niet zo gebruikelijk op Nederlandse kantoren. Zijn er bij u op kantoor geen mogelijkheden om staand te werken? Zorg dan dat u elk half uur eventjes op staat uit uw stoel. Zet desnoods een wekkertje om uzelf te herinneren. Loop een minuutje rond en ga vervolgens weer aan het werk. Die korte pauzes helpen uw lichaam om het effect van het langdurig zitten tegen te gaan.

Stretchen achter het bureau
Voor een beetje beweging hoeft u niet eens achter uw bureau vandaan te komen. De eerste keer dat u dit doet, zullen er misschien collega’s zijn die u wat vreemd aankijken, maar na een tijdje valt het niemand meer op dat u zich uitstrekt of uw nek losmaakt achter uw bureau. Een eenvoudige oefening om gespannen schouders tegen te gaan, is door ontspannen te zitten op uw bureaustoel met uw armen langs uw lijf. Trek rustig uw schouders richting de oren en laat ze weer zakken, herhaal dit een aantal keer. Een goede oefening tegen rugklachten is door zittend op uw bureaustoel uw vingers in elkaar te strengelen met de handpalm naar buiten en vervolgens uw armen boven uw hoofd te strekken. Houd even vast en herhaal acht tot tien keer.

Kies de juiste stoel
Het lijkt een inkoppertje, toch is het schrikbarend om te zien hoeveel mensen dag in dag uit op een slechte bureaustoel zitten. Eén van de gemakkelijkste manieren om uw lichaam te beschermen tegen de effecten van de hele dag zitten, is om te investeren in een goede bureaustoel. Zo’n stoel moet uiteraard aanpasbaar zijn naar uw zithouding en heeft idealiter ook wieltjes, zodat u kunt bewegen met uw stoel.
Lees meer tips over het kiezen van de juiste bureaustoel

Zoek naar manieren om te bewegen
Met een beetje creativiteit kunt u gedurende de dag meerdere momenten vinden waarop u even kunt bewegen. Neem de trap in plaats van de lift. Loop even naar die collega op een andere afdeling toe in plaats van hem een mailtje te sturen. Haal koffie of thee voor de hele afdeling of voer een overleg eens lopend in plaats van aan een vergadertafel.

Wat uw dagelijkse bezigheden ook zijn, het is belangrijk om uw lichaam gezond te houden. Bij Officecity adviseren we u graag over de meest geschikte bureaustoel voor uw situatie.