Concentratie op de werkvloer: 5 tips

Concentratie op de werkvloer: 5 tips
Concentratie op de werkvloer is tegenwoordig, mede door de invloed van thuiswerk, een hot topic. Niet zo gek, want iemand die constant afgeleid wordt door collega’s of andere storende factoren is minder productief. Het is belangrijk dat iemand zich goed kan focussen tijdens zijn werkdag. Hoe kunt u ervoor zorgen dat medewerkers zich goed kunnen concentreren? We geven een aantal tips.

Er zijn meerdere factoren die de productiviteit kunnen beïnvloeden: van licht tot temperatuur, van de instelling van de werkplek tot de indeling van een ruimte, zelfs de aanwezigheid van planten of kleur hebben invloed. Ook geluid is een belangrijke factor, iedereen reageert hier namelijk anders op. De een werkt juist goed als er veel omgevingsgeluid is, de ander wordt al afgeleid bij een radio die te hard staat of het gezoem van een ventilator. Niemand is hetzelfde, daarom is het moeilijk om hier goed op in te spelen. In essentie is het natuurlijk van belang dat iedereen goed kan concentreren.

1. Werkdruk

Als er teveel op iemands bordje ligt, wordt er ingeleverd op de concentratie. De spanning die hierdoor ontstaat heeft logischerwijs een averechts effect op een goede focus. Het is moeilijk om hierop te anticiperen, want niet bij iedereen is het aan de buitenkant te zien dat de werkdruk te hoog ligt. Maak het sowieso bespreekbaar en informeer regelmatig bij je collega’s hoe het met ze gaat.

2. Laad de batterij weer op

Wissel moeilijke taken af met makkelijkere. Maar weinig mensen kunnen continu, zonder consequenties, scherp zijn. Ons brein heeft pauzes nodig, anders loopt het over – wat tevens weer invloed heeft op het concentratieniveau. Las om de zoveel tijd een onderbreking in, ga bijvoorbeeld een rondje lopen of staar geregeld naar buiten. Zo laadt het brein weer op en kan iemand er snel weer tegenaan.

3. Tijd zelf in laten delen

Niet iedereen is even scherp op hetzelfde tijdstip. Sommige mensen pieken meteen ’s ochtends en hebben een dipje in de middag, terwijl bij anderen het juist andersom is. Wees hier flexibel in. Daarbij is een goede balans tussen werk en privé ook belangrijk voor een goede focus. Verwacht als werkgever dan ook niet dat de werknemers tot laat in de avond hun mails of telefoontjes nog beantwoorden: dit heeft effect op de nachtrust. Een goede slaap is essentieel voor een productieve concentratie.

4. Respecteer de keuzes van collega’s

Kiest een medewerker er voor om een koptelefoon op te doen om te concentreren of zich af te zonderen naar een andere ruimte? Respecteer deze keuze dan. Gebeurt dit vaker, ga dan na of er wellicht teveel stoorfactoren zijn. Vraag ernaar als de collega er zelf niet mee komt. Anders kunt u ervoor kiezen uw kantoor meer hybride in te delen. Het hybride kantoor biedt medewerkers de mogelijkheid om zelf te kunnen kiezen tussen een plek die samenwerking stimuleert (vaak de wat luidruchtigere plekken) of een rustigere plek.

5. Rustige omgeving

Thuiswerken, natuurlijk zonder de afleiding van jengelende kinderen of andere stoorfactoren, kan goed voor de concentratie zijn. Maar niet alle kantoren kiezen hiervoor, soms omdat het praktisch onmogelijk is. Voor kantoren waar thuiswerken niet tot de opties behoort zijn er toch mogelijkheden om een rustige bubbel te creëren. Zo zijn er akoestische panelen die rond de bureaus geplaatst kunnen worden om geluiden te absorberen. Ook zijn er vergaderhubs of akoestische banken waar een medewerker zich in terug kan trekken. Ook kunt u kiezen voor wandpanelen of moswanden die veel van het geluid dempen. Is dat geen optie? Dan kunt u een aparte ruimte indelen voor alleen telefoneren of overleg. Op die manier reduceert u de storende factoren in een kantoortuin.