Een creatieve werkruimte inrichten: zo doet u dat!

Bij het inrichten van een kantoor is minder zeker niet altijd beter. Hoewel het less-is-more principe de afgelopen jaren voor veel bedrijven zeer succesvol is geweest bij het stroomlijnen van processen, trekken sommige bedrijven dit te ver door. Onder andere in hun kantoorinrichting. En wat blijkt? Dat is niet zo’n goed idee. Een minimalistische kantoorinrichting zou slecht zijn voor de gemoedstoestand van medewerkers. Bovendien maakt het ze minder productief. De omgeving waar we in werken heeft een grote invloed op de werkprestaties. Deze tips helpen u op weg naar een kantoor dat medewerkers stimuleert en inspireert!

Laten we meteen duidelijk maken: een minimalistische inrichting is iets anders dan een clean desk policy en een opgeruimd kantoor. Met een minimalistische inrichting bedoelen we de trend dat al het onnodige uit een ruimte verwijderd wordt. En een belangrijke vraag om uzelf daarbij te stellen is: wat is onnodig?

Focus op de medewerker

Uit onderzoek is gebleken dat kantoren die zo ingericht zijn dat ze de creativiteit stimuleren, niet alleen zorgen dat medewerkers zelf innovatiever worden, maar zelfs een effect hebben op de innovativiteit van het hele bedrijf. Daarom is het ook zo belangrijk om de kantoorinrichting organisatiebreed aan te pakken en niet bijvoorbeeld per afdeling. Een cruciale voorwaarde voor een goed ingerichte werkruimte is dat de mens centraal staat. Zo stelt flexibel kantoormeubilair medewerkers bijvoorbeeld in staat om tijdens een brainstormsessie gemakkelijk hun bureaus bij elkaar te schuiven. Het zorgt ervoor dat ze zich vrijer voelen om te werken op een plek die hen op dat moment het beste uitkomt.

Een trend die hier goed bij aansluit, is activity based werken. Kort gezegd houdt dit in dat medewerkers kunnen werken op een plek en een manier die aansluit bij wat ze op dat moment aan het doen zijn. In deze blog kunt u meer lezen over deze relatief nieuwe manier van werken.

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om op korte termijn grote veranderingen door te voeren op kantoor. Maar dat betekent niet dat u helemaal niet aan activity based werken kunt beginnen. Biedt medewerkers bijvoorbeeld de mogelijkheid om af en toe buiten de deur te werken. Zo kan het bijvoorbeeld heel goed werken om eens te brainstormen in een koffietentje in plaats van in de saaie vergaderruimte die ze elke dag zien.

Kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben

Veel bedrijven zijn al volop bezig met het verbeteren van de inrichting van bijvoorbeeld vergaderruimtes om te zorgen dat die meer creativiteit stimuleren. Maar de inrichting van de individuele werkplekken verdient minstens zoveel aandacht. Kleine veranderingen kunnen hierbij al een groot effect hebben. Planten bijvoorbeeld, verbeteren de gemoedstoestand van medewerkers. Daarnaast zorgen ze ook nog eens voor extra zuurstof in de lucht.

Ook verlichting is een belangrijke factor. Mensen die werken in natuurlijk licht, presteren significant beter dan mensen die het met kunstlicht moeten doen. Hoewel we natuurlijk niet altijd de mogelijkheid hebben om volledig met natuurlijk licht te werken, geeft het wel aan hoe belangrijk het is om na te denken over het gebruik van licht en lampen op kantoor.

Tot slot wordt onze creativiteit wordt ook beïnvloed door de kleuren om ons heen. Zo zorgt rood voor meer aandacht voor detail, terwijl blauw de creativiteit een boost geeft.

Niet vergeten!

Een belangrijk aandachtspunt dat u niet mag vergeten, is dat de inrichting van het kantoor nooit ten koste mag gaan van het comfort voor de medewerker. Dat wil zeggen dat het een slechte zet is om comfort op te offeren om creativiteit te stimuleren. Een voorbeeld wat we vaak zien, is dat kantoren kiezen voor de populaire koffiehuis-inrichting. Hoewel deze inrichting misschien de creativiteit stimuleert (want: anders dan anders) is het belangrijk om te zorgen dat u ondanks alles kiest voor goede, ergonomische stoelen en/of krukken. Combineer creativiteit met ergonomie en u hebt een win-win situatie!

Wilt u een goede stap zetten in de kantoorinrichting van uw bedrijf? Focus dan op het optimaliseren van de creativiteit van uw medewerkers met de tips uit deze blog!