Het nieuwe “werken”

In de VS, China en Japan is het al redelijk ingeburgerd. In ons land staat een werkgever raar te kijken als een werknemer erover begint: op kantoor overdag een dutje doen. Het mag hier dan nog een taboe zijn, een power nap van twintig minuten à een half uur blijkt een heilzaam effect op lijf en leden te hebben. En het is veel gezonder dan de zoveelste kop koffie, nog een energiedrankje of een hartig tussendoortje. Slaap lekker!

Slapen op het werkOok dichter bij huis wordt van oudsher tussen de middag een slaapje gedaan, met een positief effect: de inwoners van mediterrane landen als Spanje en Griekenland hebben veel minder kans op hartkwalen als gevolg van een siësta van dertig minuten per dag. En de power nap heeft nog meer voordelen. Onderzoek heeft aangetoond dat door een korte slaap overdag de hoeveelheid stresshormonen in het lijf daalt en daarmee ook de kans op een burn-out. Een korte siësta zou klachten als irritaties, frustraties en cognitief minder presteren doen verdwijnen. Vermoeide werknemers zijn ook minder creatief. Maar hun creativiteit is weer geheel opgefrist na de ogen even toegedaan te hebben. Ook nemen alertheid en leervermogen toe, is het geheugen scherper en het denkvermogen sneller. Bovendien zijn werknemers na een snelle power nap tussen de middag een stuk productiever. Want meer en langer werken wil niet zeggen dat er daadwerkelijk meer werk verricht wordt. Het werkt zelfs averechts: werknemers zijn minder gefocust, gaan meer fouten maken en zijn minder alert. Door een half uurtje te slapen én werkzaamheden efficiënt in te plannen, kun de belangrijkste taken geklaard worden in die kantooruren dat werknemers wakker en optimaal geconcentreerd zijn.

Hoewel deze vorm van bijtanken in Nederland nog niet geaccepteerd is, wordt het onderwerp ook in ons land, met name in de warme zomers, steeds actueler. Er verschijnen dan ook meer en meer onderzoeken over de voordelen van speciale rust- en loungeplekken in Nederlandse bedrijven. Werkgevers zouden er goed aan doen bij de inrichting van hun kantoor rekening te houden met de ‘power nap-behoeften’ van hun medewerkers. Het zou de productiviteit van het personeel en dus het succes van hun bedrijf zeer ten goede kunnen komen. Welkom bij het nieuwe slapen!