Hoe u meer creativiteit op de werkplek kan stimuleren

Creativiteit kan essentieel zijn voor de resultaten van organisaties. Creativiteit kan uw bedrijf vernieuwen en verbeteren. Om die reden besteden werkgevers veel aandacht aan het stimuleren van deze creativiteit. Denk aan brainstormruimtes en innovation labs. Deze initiatieven zijn een prachtig begin. Het geeft werknemers de mogelijkheid om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Maar om de creativiteit ook op langere termijn vast te houden is meer nodig.

Belangrijke pijlers voor de creativiteit
Om de creativiteit te bevorderen op de werkvloer zijn er 3 belangrijke pijlers:
1. Samenwerken
2. Individueel werken
3. Variatie in werkruimtes

Zo stimuleert u samenwerking

Als het gaat om creativiteit op de werkvloer dan denken we vaak aan samenwerken. Mensen stimuleren en inspireren elkaar. Tevens kunnen mensen de beste ideeën bij elkaar naar boven halen. Niet alleen aparte ruimtes om in een team samen te werken zijn belangrijk, ook ruimtes waarin men elkaar spontaan tegen het lijf kan lopen helpen om creativiteit te bevorderen. Deze informele sociale interacties kunt u stimuleren door aandacht te besteden aan gezellige gemeenschappelijke ruimtes. De ruimtes moeten medewerkers uitnodigen om te gaan zitten tijdens pauzes of om kort iets te overleggen en ook nog een beetje te blijven hangen. Sfeer is belangrijk. Kies daarom niet voor karige meubels, maar voor comfortabele banken, fauteuils, stoelen en ovale tafels.

Naast de gemeenschappelijke ruimtes is het ook goed om meerdere vergaderruimtes in te richten zodat teams zich altijd kunnen terugtrekken voor een stimulerende bijeenkomst. Kies bij vergaderruimtes voor mooie vergadertafels en vergaderstoelen die comfortabel zitten.

Open werkplekken
Een andere factor die samenwerking stimuleert zijn toegankelijke en open werkplekken van de werknemers. Op die manier kunnen werknemers elkaar constant bereiken om snel wat te bespreken of een nieuw idee voor te leggen. Dit kan gestimuleerd worden door een ‘open deur beleid’ of glazen of lage scheidingswanden. Nog beter: open ruimtes met meerdere bureaus zonder wanden. Op die manier zijn er letterlijk geen belemmeringen om elkaar snel aan te schieten.

Onderschat de kracht van individueel werken niet
Samenwerken is essentieel voor creativiteit, maar werknemers moeten ook de mogelijkheid krijgen om zich terug te trekken zodat ze kunnen focussen. Iedereen heeft momenten nodig om na te denken, ideeën voor zichzelf op papier te zetten of uit te denken. Zorg daarom voor stilteruimtes zodat werknemers op bepaalde plekken zich kunnen afsluiten en aan de gang kunnen met hun individuele creativiteit.

Variatie in werkplekken, de sleutel tot succes
Mensen zijn geen computers of machines die de hele dag hetzelfde kunnen doen. Mensen kunnen niet de hele dag creatief zijn en goed samenwerken. Soms willen ze individueel werken om te reflecteren, overzicht aan te brengen en ideeën verder uit te werken. Als werkgever doet u er ontzettend goed aan om uw werknemers deze mogelijkheid te bieden door diverse werkplekken in te richten. Dit zijn dus: gemeenschappelijke ruimte(s), vergaderruimtes, open werkruimtes en individuele stilteruimtes.