Onderzoek: zorgt een zit-stabureau voor meer hersenactiviteit?

Zittend of staand werken. Het is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp, waarbij de zin ‘Zitten is het nieuwe roken’ vaak als aanleiding wordt gebruikt. Hoewel er nog veel onderzoek wordt gedaan naar de effecten van zowel zittend als staand werken, hebben onderzoekers recentelijk wel een interessante ontdekking gedaan: staand werken maakt u hoogstwaarschijnlijk een betere denker!

Tijdens het onderzoek werden twee groepen vrijwilligers gevraagd om de Stroop test te doen. De ene groep zittend en de andere groep staand. De Stroop test is een bekende psychologische test die vernoemd is naar psycholoog John Ridley Stroop. De test meet de vertraging in ons brein wanneer we te maken krijgen met tegenstrijdige informatie. Als deelnemers een lijst met kleuren te zien krijgen, waarbij elke kleur is geschreven in de juiste kleur (dus rood in rood, blauw in blauw etc.), kunnen ze vaak zonder al te veel vertraging de correcte kleur noemen. Verschillen de namen van de kleuren (bijvoorbeeld blauw in rode inkt en groen in blauwe inkt), duurt het langer om de juiste kleur te noemen. Dat verschil in tijd zegt heel veel over hoe snel onze hersenen werken en waar we onze aandacht op richten. De Stroop-test is één van de meest betrouwbare manieren om de verwerkingscapaciteit van onze hersenen te testen.

Het verschil tussen zittend en staand werken

De onderzoeksvraag was of de groep die staand werkt, sneller reageert op de Stroop test dan de zittende groep. Om dit te onderzoeken, meten de researchers de verwerkingstijd van de twee groepen. Bij de groep die stond, was het verschil in verwerkingstijd 100 milliseconden. Bij de groep die zat, was het verschil met 120 milliseconden nét iets groter.

Dat lijkt misschien een klein verschil, toch was dit resultaat voor de onderzoekers een bevestiging dat hun aanname klopt. Ga maar eens na hoeveel zaken uw hersenen moeten verwerken in een dag. Zo’n klein verschil wordt dan ineens een stuk groter!

Verhoogde cognitieve prestaties

De reden achter het resultaat wekt natuurlijk ook vragen op. Waarom is staand werken beter voor onze hersenactiviteit? Het antwoord is simpeler dan gedacht: staand werken is zwaarder, zowel lichamelijk als mentaal. Het brein moet tijdens het staand werken verschillende variabelen onder controle houden: het lichaamsgewicht, kleine spiersamentrekkingen etc. Al deze zaken zorgen voor een ietwat verhoogd stressniveau. Geen overweldigende stress, maar een niveau dat gemakkelijk onder controle te houden is. En eerder onderzoek heeft aangetoond dat een kleine dosis stress de cognitieve prestaties verhoogt.

Het juiste stressniveau

Op het juiste stressniveau presteert ons lichaam dus het beste. Te veel stress is overweldigend, te weinig stress zorgt voor een soort onverschilligheid. Dit onderzoek toont aan dat staand werken nét voor het kleine beetje stress zorgt dat nodig is voor betere prestaties. Ook niet onbelangrijk: een beetje extra stress zorgt ook nog eens voor een verhoogde alertheid, waardoor gefocust werken aan taken gemakkelijker gaat.

Hoewel de grote claims dat staand werken véél beter is dan zittend werken, misschien wat uit z’n verband getrokken zijn, heeft staand werken dus zeker zijn voordelen. En omdat de hele dag staan ook behoorlijk wat negatieve effecten heeft, is een combinatie van zittend en staand werken voor veel mensen een uitkomst!