Tevreden medewerkers? Zorg voor een goede werkomgeving!

Medewerkers die tevreden zijn met hun werkplek, zijn betrokkener bij hun werk. Zo blijkt uit onderzoek van Ipsos, een Nederlands onderzoeksbureau. Natuurlijk zijn ook gezellige collega’s, goede arbeidsvoorwaarden, voldoende uitdagingen en een vaardige werkgever allemaal belangrijke redenen om tevreden te zijn met de werkplek, maar ook een goede werkomgeving is dus van groot belang voor de motivatie van medewerkers.

Want omgekeerd werkt het natuurlijk ook, werknemers die niet blij zijn met hun werkplek, presteren ook minder goed en zijn minder betrokken bij het bedrijf. Uit het onderzoek van Ipsos blijkt ook dat de Nederlandse werkomgeving een van de meest progressieve ter wereld is. Zo kent Nederland de meeste flexplekken en gedeelde kantoorruimtes. Ook de technologie is op de Nederlandse kantoren goed vertegenwoordigd; we gebruiken meer laptops, telefoons, tablets etc. dan gemiddeld. Ook beschikken relatief veel Nederlanders over de mogelijkheid om hun bureau aan te passen.

Die aanpasbare bureaus en goede stoelen, flexwerkplekken en de apparaten waar Nederlandse werknemers over kunnen beschikken, hebben een effect op het plezier dat medewerkers ervaren op hun werk. Toch zegt slechts 7 procent zich zeer tevreden en betrokken te voelen. Ter vergelijking: wereldwijd ligt dit gemiddelde zo rond de 13 procent. Volgens de onderzoekers spelen culturele normen hierbij een belangrijke rol. De Nederlandse medewerkers verwachten meer van hun werk(plek) dan bijvoorbeeld werknemers in opkomende economieën als India. Nederlandse werknemers zijn gelukkiger als ze iets te zeggen hebben over hoe en waar ze werken. Zo moet er voldoende licht en niet te veel geluid zijn en moet de temperatuur goed geregeld zijn. Daarnaast moet er volgens de ondervraagden een vraagcultuur heersen en er een optimistische sfeer hangen. Dag in dag uit achter een vaste computer zitten werkt niet motiverend en kan zelfs leiden tot een isolement. Medewerkers hebben volgens de onderzoekers behoefte aan een dynamisch kantoor. Een ruimte die ‘leeft’; waar medewerkers rondlopen, maar waar ook aparte ruimtes zijn waar mensen zich kunnen afzonderen.

Wilt u ook aan de slag met een kantoorruimte waar uw medewerkers blij mee zijn? Neem dan gerust eens een kijkje in onze webshop en laat ook vooral uw medewerkers meedenken over de inrichting van hun eigen werkplek. Dat komt de werkrelatie ongetwijfeld ten goede!