Tips voor de optimale verlichting op kantoor

De verlichting op kantoor heeft een grote invloed op de werkzaamheden en sfeer op kantoor dan u in eerste instantie denkt. Het beste om is zoveel mogelijk daglicht binnen te laten vallen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Zeker niet in de winter. Goede verlichting is dan cruciaal. U kunt kiezen uit warm of koud licht. Beide kunnen werknemers op een andere manier stimuleren. Lees hier meer over de effecten van warm en koud licht en hoe u op de verlichting kunt besparen.

Kleurtemperatuur van verlichting in Kelvin
De kleurtemperatuur van verlichting wordt vaak aangegeven in Kelvin. Hoe lager het cijfer, hoe warmer de kleurtemperatuur en hoe hoger het cijfer hoe kouder. 1000 Kelvin geeft de warmte van kaarslicht en 10000 Kelvin is bijna hetzelfde als fel zonlicht.

Wanneer kiezen voor warme verlichting
Warme verlichting van ongeveer 2700 Kelvin wordt vaak gebruikt in receptieruimtes, loungeruimte en koffieruimtes. Deze kleurtemperatuur zorgt voor een warme en gezellige sfeer. Het komt een beetje overheen met de kleurtemperatuur van een zonsopgang of gloeilamp. Om gewoon lekker te werken is 3000 Kelvin een goede kleurtemperatuur. Als u een iets zuiverder en efficiënter gevoel wilt creëren kunt u nog voor 4000 Kelvin kiezen. In deze kleurtemperatuur kunt u ook LED verlichting verkrijgen.

Wanneer kiezen voor koude verlichting op kantoor
In de meeste kantoorpanden wordt er gebruik gemaakt van helder en felle TL verlichting. Een kleurtemperatuur van 6000K geeft vaak heldere en alerte werkomgeving, maar is natuurlijk allesbehalve sfeervol. Als u op uw kantoor hetzelfde soort licht wilt creëren als daglicht kunt u het beste voor 5500K kiezen. In operationele ruimtes wordt vaak voor iets warmere verlichting gekozen, zo ongeveer tussen de 3000K en 4000K.

Bespaar kosten op lange termijn met LED
De verlichting is een hele grote kostenpost voor de meeste bedrijven. Het maakt niet uit welke kleurtemperatuur u gebruikt. Als u kosten wilt besparen is het zeker aantrekkelijk om over te stappen op LED verlichting. LED verlichting verbruikt veel minder energie. Gemiddeld zou u al 60% kunnen besparen op de kosten. Andere voordelen van LED verlichting:

  • Het is duurzamer en gaat langer mee dan TL verlichting. U bespaart dus in vervangingskosten.
  • Minimale onderhoudskosten
  • LED verlichting is veel rustiger en het trilt niet zoals TL verlichting soms wel kan doen. Wist u dat de trillingen van TL verlichting uw medewerkers hoofdpijn kan veroorzaken en vermoeide ogen?
  • Er zijn aanwijzingen dat LED verlichting het werkplezier verhoogt
  • De EU gaat LED verlichting verplichten, dit staat in de ‘Europese richtlijn energieprestatie gebouwen’ (EPBD) dus waarom niet direct al overstappen?

Gebruik ook designlampen
In veel kantoren komt de verlichting uitsluitend van de TL verlichting in het plafond. Tegenwoordig is dat behoorlijk ouderwets. Er zijn ontzettend veel lampen verkrijgbaar die er geweldig uitzien en uw kantoorruimte of ontvangstruimte meer sfeer en klasse laten uitstralen. Denk aan een mooie designer vloerlamp of booglamp. Als u deze combineert met een LED bureaulamp kunt u de TL verlichting uit laten en een warmere sfeer creëren in de betreffende ruimte.