Tips voor een betere akoestiek op kantoor

Wist u dat werknemers die werkzaam zijn op kantoren met een slechte akoestiek sneller afgeleid zijn, meer stress ervaren en zich minder op hun gemak voelen op de werkvloer? Een goede akoestiek kan dus helpen om de productiviteit te verbeteren. Maar hoe creëert u een goede akoestiek zonder duizenden euro’s uit te geven? Het antwoord hierop is heel simpel: door zachte materialen toe te voegen in de kantoorruimte. Lees in deze blog waardoor een slechte akoestiek of die vervelende galm wordt veroorzaakt en hoe u dit snel en makkelijk kunt oplossen.

Slechte akoestiek is storend en stressvol
Gaat u maar eens in een lege ruimte staan en praten. Dat is toch ontzettend vervelend? Het geeft een onrustig en sfeerloos gevoel en de ruimte voelt als het ware ‘hard’ aan. U zou nooit in een ruimte willen wonen waar de akoestiek niet goed voelt, maar waarom werken we er soms wel in? Erg vreemd, want verkeerde klanken zijn storend. Ze kunnen ervoor zorgen dat u niet goed verstaanbaar bent, er te veel galm is, u last heeft van een hoge geluidsdruk of er hangt een doffe en lege sfeer. Gelukkig is hier wat aan te doen.

Waar komen de akoestiek problemen vandaan?
Het meest voorkomende probleem oftewel klacht omtrent akoestiek is de galm. Deze galm wordt meestal veroorzaakt door harde en gladde oppervlakten. Daarnaast kunnen parallelle en lege muren en plafonds ook een vervelende echo veroorzaken. Het probleem zit in het feit dat ruimte te veel bestaat uit harde materialen. Harde materialen nemen geen geluid op, maar stoten het af. Harde materialen zijn steen, beton of hout. Muren gemaakt van bakstenen zullen minder snel een galm veroorzaken omdat bakstenen wat holler en dus ‘zachter’ zijn. Helaas zijn kantoren meestal van beton gemaakt.

Tips voor een betere akoestiek
De vervelende galm in ruimtes kunt u heel simpel aanpakken door gebruik te maken van zachte materialen. Zachte materialen nemen geluid op en zorgen dus dat de galm minder is. Daarnaast zijn er nog een aantal meubelstukken die erop gericht zijn de akoestiek te verbeteren. Let wel goed op de plek waar u deze neerzet. Probeer het dus even op een bepaalde plaats en verplaatst het een paar keer zodat u erachter kunt komen wat de juiste plek is. De volgende spullen en meubilair helpen om de akoestiek in jullie kantoorruimte aanzienlijk te verbeteren:
Akoestische schuifdeurkast
Akoestische scheidingswand
Zachte fauteuils
Banken
– Gordijnen
– Vloerbedekking
– Vloerkleed
– Planten

Wat gebruikt u om de akoestiek te verbeteren?