Wat verwacht generatie Z van hun werkgever?

De arbeidsmarkt krijgt momenteel te maken met een nieuwe startersgroep: generatie Z (gen Z). Debutanten die het levenslicht zagen tussen 1996 en 2015 en momenteel medio twintig zijn. In contrast met bijvoorbeeld de millennials (geboren tussen 1981 en 1995) zijn zij meer bezig met het daadwerkelijk impact willen maken. Daardoor zijn ze eveneens daadkrachtiger dan hun voorgangers vanwege de voornamelijk idealistische insteek die millennials hebben. Gen Z heeft daarom ook andere eisen bij hun baan, ze gaan niet zomaar met alles akkoord en zijn geen voorstander van een langdurige connectie met één bedrijf. De vraag is hoe organisaties zich dan toch aan deze generatie kunnen binden. We leggen dit uit.

Nieuwe normaal

In tijden van hybride werken is een gen Z medewerker een perfecte match voor een bedrijf: ze zijn daadkrachtig, realistisch en een digital native. Hierdoor kunnen ze zich makkelijk aanpassen aan veranderende situaties en ook in virtuele werelden zijn ze als een vis in het water. Waar millennials zijn opgegroeid met de opkomst van het internet, weet gen Z niet beter dan dat het er is. Daartegenover staat wel dat gen Z vaak niet weet wat het ‘oude’ normaal is, omdat ze er gewoonweg niet mee in aanraking zijn gekomen. Dan kan het soms voorkomen dat ze niet weten wat er precies verwacht wordt. Voorheen werd er afgekeken hoe men in bepaalde werksituaties moest handelen en werden ze ingewerkt door collega’s. Nu ligt de bal vaak in hun hoek om het zelf uit te zoeken. Een probleem hierin is dat zij heel vaak ‘aan’ blijven staan. Hier kan een werkgever op inspelen door goed in gesprek te blijven gaan met gen Z-ers. Geef aan wat er goed gaat en laat ze hun hart luchten. Zo weten beide kanten wat de verwachtingen zijn en voorkom je onnodige stress.

Andere eisen

De gen Z-er heeft andere eisen dan voorgaande generaties als het gaat om werk en het leven. Millennials zijn veeleisend over het heden: nu moet het leuk zijn en als het me niet zint, ben ik weer op weg naar de volgende uitdaging. Gen Z vindt deze flexibiliteit ook belangrijk maar is meer gericht op een langetermijnvisie. Tijd en relevantie wegen zwaarder voor hen. Liever verdienen zij minder, om zo meer tijd te hebben voor zaken die maatschappelijk relevanter zijn, zoals duurzame initiatieven. Toch is financiële stabiliteit een verlangen van deze generatie omdat zij opgegroeid zijn met de dreiging van terrorisme en de krapte ten gevolge van de economische crisis van 2008. Hierdoor zijn ze pragmatischer ingesteld.

Een aantal eigenschappen van generatie Z:

  • stabiliteit is belangrijk
  • ademt tech en kunnen perfect multitasken
  • hiërarchie en autoriteit zegt hen minder, ze leven op het web en daar is iedereen gelijk
  • competitief
  • diversiteit is vanzelfsprekend voor hen
  • ondernemend
  • vindt persoonlijk contact belangrijk (ook al is dit vaak online)
  • staat open voor verandering
  • onafhankelijk

Millennials kregen te horen dat ze alles konden worden wat ze wilden, gen Z kreeg het advies hard te werken om iets te bereiken met hun talent. Om die reden zijn zij realistischer. De overeenkomst met hun voorgangers is wel dat beide generaties werken om te leven. Hun baan moet passen bij hoe zij hun leven willen indelen. Hierdoor geven ze niet de voorkeur eraan om zich te lang vast te leggen bij een werkgever. Zelfs als een gen Z-er een vaste baan heeft is hij continu latent werkzoekend.

Verbinding

Hoe kan een werkgever deze generatie dan toch aan zich binden? Het is niet zo dat generatie Z niet loyaal is, maar ze zijn ambitieus en actiegericht. Belangrijk is dat ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Geef ze het gevoel dat ze iets kunnen bijdragen om hen achter je te krijgen. Ze zijn daarbij leergierig en vinden feedback fijn. Houd er wel rekening mee dat zij een korte concentratiespanne hebben doordat zij vlot iets kunnen filteren (vaak binnen 8 seconden al) en om die reden snel geboeid moeten worden. Verdiep je dus in hun communicatiemiddelen en stijlen. Communicatie en interactie is wezenlijk. Gen Z is wel een generatie die soms moeite heeft met sociale vaardigheden, waardoor communiceren soms moeilijk is.